Figyelje a postáját: a hónap végéig nagyon fontos levelet kap a bankjától

Január 31-ig küldik ki a bankok az éves díjkimutatást az ügyfeleiknek. A dokumentum a bankszámla 2020-ban felszámolt költségeit részletezi - írja a Magyar Nemzet. Az viszont, aki nem postán kapja a számlaértesítőket, hanem az internetbankjába kérte, az ott keresse majd a kimutatást.
Herman Bernadett, 2021. január 14. csütörtök, 12:30
Fotó: Napi.hu

Egy uniós pénzforgalmi szabály értelmében 2019. augusztus elseje óta a hitelintézeteknek minden évben egységes, összehasonlítható díjkimutatást kell küldeniük az ügyfe­leik számára arról, hogyan alakultak az éves banki költségeik. Mivel a jogszabály tavalyelőtt év közben lépett hatályba, így 2020-ban még csak öt hónapos periódusról - augusztustól decemberig bezárólag - szólt az értesítés. Idén azonban már olyan kimutatás érkezik, amely a teljes év költségeit tartalmazza - írja a lap.

E felsorolásban benne lesznek a szolgáltatásokért felszámított díjak és azok összesítése, a fizetett és kapott kamatok, valamint a fizetési számlához kapcsolódó díjak. Emellett - ha kapcsolódik a számlához - ugyancsak szerepel a felsorolásban a betéti kártya, az internetbank és a mobilalkalmazás, illetve a telefonos szolgáltatások, továbbá az értesítő sms-ek ellenértéke. A fizetési számlához, illetve a folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat is feltüntetik.

A kimutatásban nem szerepelnek majd a jóváírások, így például a számlára érkezett fizetés vagy más átutalás és a díjkorrekciók. Ugyancsak kimaradnak a lajstromból a hitelkártya-szolgáltatások díjai, az átutalások, a készpénzfelvételek összegei, a megtakarítások, a befektetések, a biztosítások, a széfszolgáltatások. Nem találja majd az ügyfél a listán a hitelek - lakáshitel vagy személyi kölcsön - esetén felmerült terhek összegeit sem.

Az egységes díjkimutatási értesítés érkezhet a bankoktól hagyományos postai úton vagy elektronikus csatornán, jellemzően abban a formában, amiben tavaly megállapodott az ügyfél és a hitelintézet. Amellett, hogy az értesítésben a banki ügyfél képet kap a költségeiről, a kimutatás egységes elszámolást jelent, amelynek nyomán az egyes bankszámlákkal járó kiadások sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK