Nagy változás jön a fizetésben - de mikor?

Május végére halasztották az egyeztetést a jegybank és a bankok képviselői az azonnali fizetés indulásáról - tudta meg a Napi.hu.
Herman Bernadett, 2019. május 13. hétfő, 11:00
Fotó: Getty Images

Eredetileg május 13-án ült volna le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankszövetséggel, hogy egyeztessen a rendszer bevezetéséről. A mai találkozó azonban elmaradt. Így a bankárok csak május végén tárgyalnak erről az MNB-vel - tudta meg a Napi.hu.

A korábban megjelent hírek és a piaci pletykák szerint több bank is azt szeretné, ha a rendszer nem indulna még el július 1-jén élesben.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója például a bank éves rendes közgyűlésén arról beszélt, hosszabb tesztidőszakot tartana kívánatosnak. Azt is hozzátette azonban, hogy bankja a júliusi indulásra készül. Azok számára a hitelintézetek számára, amelyek elkészülnek júliusra a rendszerrel, kedvezőtlen hír a halasztás, növeli a költségeiket a kihasználatlan rendszer fenntartása.

A hatályos MNB-rendeletben egyelőre július 1-jei indulás szerepel, de máskor is előfordult már, hogy a jegybank haladékot adott a bankoknak ilyen rendeletben rögzített szabályoknak való megfelelésre. A jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató esetében is kaptak a hitelintézetek még egy fél évet a mérlegeik jelzáloglevéllel történő feltöltésére.

Az azonnali fizetés bevezetése után éjjel-nappal, a hétvégeken is lehetne két bankszámla között pénzt átutalni, és az összegnek 5 másodperc alatt meg kell érkeznie a címzetthez. Akkor is működnie kell az átutalásnak, ha a két fél nem ismeri egymás bankszámláját, másodlagos azonosítók, telefonszám, e-mail cím is elegendőek lehetnek a tranzakciókhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.13 15:09

Á, de fáj a bankoknak, hogy nem tudják pihentetni a lét.
"hosszabb tesztidőszakot tartana kívánatosnak"
Ja, hirtelen jött a törvény mi? Ezt már így kellett volna a kezdetektől, nem 30 évvel a bankrakényszerítés után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html