Bekeményített a NAV - mutatjuk, kik kerültek a célkeresztbe

Idén az első félévben egy NAV-revizor átlagosan 155 millió forint adókülönbözetet tárt fel – derült ki az adóhatóság szerdai sajtótájékoztatóján. Kevesebb az ellenőrzés, a minőségre hajtanak.
Dzindzisz Sztefan, 2016. július 27. szerda, 10:47
Fotó: Napi.hu

Az adózók meghatározó része jogkövető, amit bizonyít az is, hogy az idei első hat hónapban több mint hatezer milliárd forintot fizettek be az állami költségvetésbe - mondta Tamásné Czinege Csilla, az NGM helyettes-államtitkára. Szerinte különbséget kell tenni a jogkövető és a szabályokat szándékosan megszegők között. Éppen ezért a korábbi mennyiségi szemlélet helyett célzott kiválasztásra fókuszál a NAV, az eredményesség javítása miatt pedig szerkezeti és szervezeti átalakítást is végrehajtottak.

Ennek megfelelően nem az ellenőrzések darabszámát növelik, hanem kevesebb, de minőségibb ellenőrzésre hajtanak, amelyek során azokat ellenőrzik, akiknél valószínűsíthető az adócsalás. A jogkövetőeket nem kívánják zaklatni - emelte ki Czinege, aki szerint az első fél év eredményei alátámasztják, hogy jó irányba haladnak az ellenőrzések.

Kiemelt feladat volt az is, hogy a korábbi éveket érintő több tízezer vizsgálatot lezárják, így az elévüléshez közeli ellenőrzések 90 százalékát le tudták zárni - emelte ki a helyettes-államtitkár, aki szerint a jövőben is cél lesz, hogy ne húzódhassanak el ennyire az ügyek.

Számokban az ellenőrzések

A januártól júniusig terjedő időszakban a NAV 105 ezer vizsgálatot végzett adószakmai területen, ebből 85 700 volt a célvizsgálat, 17 600 pedig utólagos ellenőrzés. Utóbbiak során az adóhatóság nem kevesebb mint 383 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, ami 12 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat, még úgy is, hogy az ellenőrzések száma időközben 11 százalékkal csökkent.

Természetesen az áfára is odafigyelnek az NAV-osok, hat hónap alatt valamivel több mint 47 ezer ilyen vizsgálatot folytattak le, méghozzá eredménnyel. Ezt jól mutatja, hogy a 2813 áfaellenőrzés, amelyet kiutalás előtt indítottak, 84,5 százalékában tártak fel adókülönbözetet, mintegy 23 milliárd forint értékben.

A kifejezetten áfaellenőrzésként indított 12 712 utólagos ellenőrzés 59,4 százaléka zárult megállapítással, közel 314 milliárd forint nettó adókülönbözettel.

A fakereskedelemben évek óta zajlanak a visszaélések, de nagyon jön fel a kávéval és a csokoládéval kapcsolatos csalástípus is. Ezen kívül klasszikus visszaélési terület a textilipari termékekkel kapcsolatosan elkövetések, de találkoztak gondokkal a szolgáltatásoknál, például a szoftverfejlesztésnél, ahogy az építőipar és a fuvarozás is problémásabb területek közé tartozik - mondta Czinege, aki szerint többek közt a fiktív számla, a láncértékesítés, a túlszámlázás és a fiktív árbevétel a legjellemzőbb áfacsalási típus.

Az áfát másképp is ellenőrzik, mégpedig a belföldi áfaösszesítő jelentés adatai alapján, az itt feltárt adókülönbözet 25,4 milliárd forint volt. Érdekesség, hogy a csökkentett áfakulcsú sertéshús-kereskedelem területén 96 vizsgálatot végzett az adóhatóság és mindegyikében találtak valamit, így pedig összesen 239 millió forintnyi adókülönbözetet tártak fel.

A NAV beszámolt az ekáer eredményeiről is, eszerint összesen 5945 ellenőrzést folytattak le, melyből 691 a bevallások utólagos vizsgálata volt. A feltárt adókülönbözet ezen a területen 16,2 milliárd forint volt. Ez azt bizonyítja, hogy a rendszer hatékony, hiszen az egyből az elkövetésnél érzékeli a problémákat - emelte ki Czinege. Tej, édesség, cukor, a szezonális termékek közül pedig a vágott virág a legérzékenyebb területek.

Az online pénztárgépekkel kapcsolatban elmondta, hogy több területen is látványos növekedést érzékelt a NAV. Új módszert is bevezettek, így tájékoztató leveleket küldtek ki, ha nagy különbség volt a forgalom és a bevallás között. A siker várakozáson felüli volt, olyan is előfordult, hogy valaki a pénztárgépi forgalom felett is bevallott adót - mondta Czinege. Előfordult olyan eset is, hogy akkor ugrott meg a forgalom, amikor a revizorok a helyszínen voltak, nekik is levelet küldtek. Volt, aki növelte az értékesítés számát, de akkora sikerről, mint az előbbiekben egyelőre nem sikerült elérni.

Forgalomszámlálást egyébként 2044 esetben alkalmaztak az ellenőrök, 5395 esetben vizsgálták a készpénzkészlet és a pénztárgép adatainak egyezőségét. A revizorok a vizsgálatok 25,3 százalékánál találtak eltérést és 75 millió forint értékben szabtak ki mulasztási bírságot. Érdekesség, hogy az egy vizsgálatra jutó bírság összege 55 100 forint volt.

Az online pénztárgépek területen egyébként több mint 25 ezer vizsgálatot végeztek, melyek 22 százaléka zárult megállapítással, összesen 495 millió forint mulasztási bírságot vonva maguk után. A célellenőrzések mellett 340 adóellenőrzést is végeztek az online pénztárgépek adatainak segítségével, melynek 87,6 százaléka végződött megállapítással, összesen 940 millió forint értékben.

Online piacterek, webáruházak és a sharing economy volt a slágertéma az elmúlt félévben, ezeken a területeken szükség van a nagyobb ellenőrzésekre - mondta a helyettes-államtitkár. A szálláshely-közvetítők is célkeresztbe kerültek, illetve egészen pontosan általuk azon magánszemélyek, akik az ingatlanuk kiadása után nem adóznak. Volt egy olyan webportál, ahol valaki több mint 20 ingatlant hasznosít, ám adót nem nagyon fizetett utána. Ezekre a jövőben jobban odafigyelnek majd.

Székhely- és illetékesség váltó cégek: több mint tízezer eset volt az első félévben. Egyesek az adóellenőrzések ellehetetlenítése vagy hátráltatása miatt csinálják - emelte ki ezzel kapcsolatban Czinege, aki szerint hatékony volt a kiválasztás, hiszen az ellenőrzések 92 százaléka megállapítással zárult több mint 10 milliárd forint értékben.

Foglalkoztatottak bejelentése is kiemelt terület, sokszor az alapján állapítanak meg adóhiányt, hogy maga az alkalmazott jelzi, hogy nincs bejelentve - mondta Czinege, aki szerint a takarító-szolgáltatásoknál és a mezőgazdasági munkáknál jellemző ez leginkább. Mindez számokban: a 115 ellenőrzés során 94,6 millió forintnyi nettó adókülönbözetet tártak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK