Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Március 21-én az esti órákban megegyezett a VDSZ és a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetése, ezzel a március 12-e óta tartó sztrájk hivatalosan is befejeződött és a rácalmási gyár visszatér a normális gyártási rendbe - közölte a Napi.hu megkeresésére a vállalat, amely azt is elmondta a szerdai megállapodásról, hogy a békés megállapodás jegyében elfogadta a folyamatos munkarendben dolgozó kollégák műszakpótlékának emelését, illetve a szolgálati időre vonatkozó bónuszra, a jubileumi kifizetésre és az év végi bónuszra vonatkozó javaslatokat. A szakszervezet elfogadta, hogy a magyar gyár vezetése az idei átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelés mellett már nem hajt végre további emelést.

A sztrájk március 6-án kezdődött a rácalmási üzemben egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel. Akkor a helyi szakszervezet 18 százalékos alapbér-fejlesztést követelt, ezen kívül a besorolási rendszer és az elkötelezettségi bónuszrendszer átalakítását, jubileumi kifizetést, 13. havi bónuszt, a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára pedig 5 százalékos pótlékot is szerette volna elérni. Végül a közel 20 százalékos alapbéremelés nem valósult meg ezek közül.

A Hankook Tire még az első sztrájknapon tette közzé a béremelési döntését a 13,6 százalékos fejlesztésről. A műszakpótlékot 40 százalékról emelték 46 százalékra. Akkor azt mondták, hogy ez január 1-től jár a dolgozóknak.

A végső megállapodásba bekerült a 6 százalékos műszakpótlék-emelés is, ami - a VDSZ közlése szerint - a Hankook Tire eredeti ajánlatól annyiban tér el, hogy azzal a feltétellel mentek volna ebbe bele, hogy a 36 százalékos műszakpótlék egészét csak akkor kapná meg a munkavállaló, ha lemond a neki a Munka Törvénykönyvében biztosított 14 nap, egybefüggő szabadság jogáról. Viszont ez utóbbi kitétel kikerült.

A Mérce.hu-nak nyilatkozó Székely Tamás VDSZ-elnök szerint, összességében az éves keretben Székely szerint 18,5 százalékos béremelést tudtak elérni, 8,5 százalékot sikerült rátenni tehát a Hankook béremelésére, amely a cég eredeti attitűdjéből kiindulva Székely szerint jelentős elmozdulás.