Bíróságon támadják meg Paks 2 környezetvédelmi engedélyét

Paks 2 mai napon jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyezteti. Az Energiaklub és a Greenpeace korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, amit a Pest Megyei Kormányhivatal határozata ma elutasított. Mivel korábban megfogalmazott kritikáikra a mostani határozat sem adott érdemi választ, a két szervezet bírósághoz fog fordulni.
Papp Zsolt, 2017. április 19. szerda, 12:53
Fotó: Napi.hu

A két szervezet szerint Paks 2 úgy kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. Ilyen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, az emberi hibára és a szándékos károkozásra - például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre - visszavezethető súlyos baleseteknek, illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémaköre.

A súlyos hiányosságok miatt élni fogunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni - mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks 2 környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace 2016 októberében fellebbezett az első fokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély jogerőre emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

erdekel, 2017.04.19 13:29

az engedélyt bíróságon fogjuk megtámadni - mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.
Csak így tovább talán sikerül megakadályozni mint a nagymarosi beruházást. igaz sokba került és kerül, de a lényeg nem épültmeg.
Nnics is szükség Paks 2-re mert a paksi kieső (most kb 40%) villamosenergia megújuló energiából fedezhető, ha mindet nem is itthon de külföldről biztosan az exportálók által meghatározott áron. Ezáltal Paks 2 nélkül külföldi függőségtől mentesen teljesen önellátókká válhatunk. Csak így tovább talán sikerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html