Bírságot kaptak a csirkenevelők

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése értelmében a vízi szárnyasokkal foglalkozó Tranzit-csoport bővítheti tevékenységi körét és csirkét is nevelhet, feldolgozhat és értékesíthet, ugyanakkor a csoport érdekeltségébe tartozó Tranzit-Ker és Tranzit-Food vállalkozások 1,8 millió forint bírságban részesültek a végrehajtási tilalom megsértése miatt.
Szász Péter, 2017. március 14. kedd, 17:15
Fotó: Napi.hu

A Tranzit-csoportba tartozó TRANZIT-KER Kereskedelmi Zrt. (Tranzit-Ker), valamint a Tranzit-Food Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Kft. (Tranzit-Food) elsősorban baromfiipari sovány vízi szárnyas (sovány liba és pecsenye kacsa) felnevelésével (részben saját telepein, részben bérnevelés formájában), vágásával, feldolgozásával, csomagolásával és értékesítésével foglalkozik.

A GVH határozata alapján a Tranzit-Ker és Tranzit-Food megvásárolhatják vállalkozások és magánszemélyek tulajdonában lévő, a brojler csirke neveléshez, feldolgozáshoz és értékesítéshez, a takarmánygyártáshoz, valamint a terménytároláshoz kapcsolódó egyes ingatlanokat és eszközöket.

Mindazonáltal a GVH keddi tájékoztatása szerint, azért szabott ki bírságot a kérelmezőkre, mert a versenytörvényben szabályozott végrehajtási tilalom ellenére, a versenyhivatal engedélye nélkül részben végrehajtották az engedélyköteles összefonódást. A versenyhivatal megállapította ugyanis, hogy bizonyos csirke neveléshez való eszközök a vevő birtokába kerültek már a GVH engedélye előtt.

Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános adatbázisa szerint a Tranzit-Ker Zrt. nettó árbevétele 11,21 milliárd forint volt 2015-ben az egy évvel korábbi 12,18 milliárd forint után, mérleg szerinti eredménye pedig 1,28 milliárd forintra emelkedett a korábbi 1,10 milliárdról. A Tranzit-Food nettó árbevétele ugyanebben az időszakban 15,73 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 14,92 milliárdról, a mérleg szerinti eredmény viszont 75,28 millió forintra csökkent a 2014-ben elért 1,68 milliárdról.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK