Akár havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a munkába visszatérő szülők, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el - idézi a Világgazdaság Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárt.

A politikus a feltételekről elmondta: az a szülő részesülhet, aki 20 hetesnél idősebb gyermeket nevel, olyan településen vagy kerületben él, ahol nincs bölcsődei ellátás vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett rendelkezik bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel. Több gyerek után is igényelhető a támogatás, viszont ha a bölcsődei díj kevesebb, mint a 40 ezer forintos keret, akkor csak a költséggel egyenlő támogatást kap a család. Drágább szolgáltatás esetében a különbözetet a szülőknek kell állni.

Az országban égető munkaerőhiány kezelésének egyik módja, hogy a kisgyerekes szülőket is megpróbálja a kormány minél előbb visszaterelni a munkaerőpiacra. Ezt segítenék - a jövő évben is - 2 ezer milliárd forintból megvalósuló fejlesztésekkel, így például bölcsődei helyek létesítésével. Bodó arról beszélt, hogy a programnak már vannak eredményei: a 15-64 év közötti, 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8 százalékot, amely 2010-hez viszonyítva jelentős, több mint 9 százalékpontos növekedést jelent.