Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három gyártóegységnél - köztük a hatvani Boschnál - is a kollektív munkaügyi vita eszközéhez nyúl az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz), amely a figyelmeztető sztrájk "előszobája" - értesült a Napi.hu Kozma Zsolttól, a képviselet elnökhelyettesétől.

A munkaügyi vitát követő 7 napos egyeztetési szakasz során lehet 2 órát nem meghaladó munkabeszüntetést tartani, ezután lehetséges korlátlan idejű sztrájkot jogszerűen bejelenteni a munkáltatók felé.

A hatvani Boschnál 2018 november közepe óta folynak a bértárgyalások, a cégvezetés pedig az autóipar közelgő válságára hivatkozva eddig nem kívánta teljesíteni a szakszervezet követeléseit. A társaság nemrég pozitív felhanggal 15-16 százalékos béremelést jelentett be az üzemnél, ám az ÉTMOSz szerint ezzel csak "kiszínezte" a viszonylag alacsony alapfizetés-emelést. Ez a számítás ugyanis tartalmazza az éves cafeteria-keret jelentős részének alapbéresítését is. A szervezet úgy látja: nem mindegy, hogy béremelésről, vagy valós jövedelem-emelkedésről van szó. Az utóbbit vizsgálva a növekmény mindössze körülbelül 8 százalékot - vagyis a 2019-es kötelező minimálbéremelés szintjét - éri el.

A Boschnál a dolgozók éves, átlagos cafeteria-kerete mintegy bruttó 500 ezer forint volt, amelyből a cég 250 ezer forintot az alapbérbe kíván beépíteni. Az ÉTMOSz nem zárkózik el a cafeteria alapbéresítésétől, ám ennek feltételéül legalább két számjegyű bérfejlesztést követel.

Kozma szerint a munkáltató friss bejelentése széles körben felháborodást keltett - sokan úgy élték meg, hogy megvezették őket. A dolgozók sztrájkhajlandóságát most kezdik majd felmérni, illetve kollektív munkaügyi vitát kívánnak kezdeményezni. Az érdekképviseleti vezető nem kívánt becslést adni a Bosch-üzemben elérhető átlagbérről, mondván, hogy a munkavállalók folyamatos, négy műszakos munkarendben dolgoznak - még a hétvégi napokon is -, így a műszakpótlék jelentősen torzítana az adatokon.

A Robert Bosch Elektronika Kft. ezt a választ adta a  Napi.hu-nak az ügyben: "A társaság tavaly novemberben kezdett bértárgyalást a hatvani gyár munkavállalóinak képviselőivel a következő évi béremelésre vonatkozóan. A tárgyalás jelenleg is folyamatban van. Amíg nem zártuk le a tárgyalást, nem kívánunk részleteket megosztani a sajtóval."

2018 januárjában egyébként sikeres volt a hatvani üzemben megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk, a munkaadói oldal nemcsak nagyobb alapbéremelést adott, hanem egy szociális javaslatcsomagot is kidolgozott.

Miskolcon béke van

A miskolci Robert Bosch Energy And Bodysytems Kft. üzemében ugyanakkor nincs bérfeszültség, itt megállapodás jött létre. A cég elsősorban a komolyabb állami támogatásra tekintettel volt hajlandó a zsebébe nyúlni, továbbá az itteni munkavállalók kevésbé elégedetlenek, mint a hatvani üzem gárdája.

A miskolci Bosch nemrég 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól, miközben jelenleg a belépő operátorok alapfizetése kevéssel haladja meg a garantált bérminimum (bruttó 195 ezer forint) szintjét.

- értékelt Kozma Zsolt.

Rekordot döntött az anyacég

A német Bosch-konszern 2018-ban 77,9 milliárd eurós rekordnagyságú árbevételéből a járműipari üzletág 47 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított - jelentette be a vállalat szerdán. A konszern teljes bevételéből a 1,5 százalékos növekedésén belül a járműipari üzletág forgalma 2,3 százalékkal nőtt. A Bosch 6,9 százalékos bevételarányos jövedelmezőség mellett 5,3 milliárd euró működési eredményre tett szert 2018-ban.

Másutt viszont nincsenek a dolgozók elragadtatva

Az ÉTMOSz ugyancsak kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (S.E.G.A.) miskolci telephelyén, és megkezdődött a sztrájkfelmérés. A bértárgyalások hasonló okokból, a cafeteria béresítése miatt akadtak el, mint Hatvanban. Ezt az üzemet ugyan a Bosch másfél éve eladta egy kínai autóipari-beszállítónak, ám, mivel egy telephelyen vannak, a társaság követi a Bosch iránymutatását a bérfejlesztések tekintetében.

A Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. jászfényszarui üzemében a szakszervezet már bejelentette a kollektív munkaügyi vitát. (A 2018 márciusában, több mint 10,5 milliárd forintos állami támogatással megnyílt 500 fősre tervezett üzembe nagyon sok munkavállaló érkezett a hatvani Boschtól). Az egységben tavaly ősz óta működik az ÉTMOSz-nak alapszervezete, egyelőre a tervezettnél kisebb létszámban dolgoznak még a gyárban, de az itt lévők több mint 30 százaléka szakszervezeti tag. Kozma Zsolt szerint a gyárvezetés hátráltatja az érdekegyeztetést, még a kapcsolatfelvétel is körülményes a munkáltatóval. Az alkalmazottak béremelést várnak, ám az ÉTMOSz hiába invitálta a munkaadót bértárgyalásra, az - jogszerűtlen módon - nem válaszolt eddig a keresetre.

Megszólalt a Thyssenkrupp

Az ÉTMOSz és a társaság között írásbeli egyeztetések folynak a párbeszéd megkezdéséről, azonban kizárólag a tárgyalás megtartása és időpontja az egyeztetés tárgya, semmilyen konkrét követelésről nem esett szó - közölte lapunkkal a a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. a cikk nyomán. A vállalat szerint a szakszervezet eddig semmilyen konkrét követelést nem fogalmazott meg a munkáltató felé, így a "bérharc" fogalmilag kizárt.

Az állami támogatásnak a kollektív munkajoghoz semmi köze - hangsúlyozta a cég. Azt is vitatják, hogy a gyárvezetés hátráltatja az érdekegyeztetést. A kft. saját közlése szerint folyamatosan válaszolt a szakszervezet leveleire, a szakszervezet minden egyes megkeresésére írásbeli választ adott. Hozzátartozik a valósághoz, hogy a cég számos kérdést intézett a szakszervezet felé, amelyeket az egyszerűen ignorált - írta a Thyssenkrupp.