Kiderült, mi lesz a Budapest Bank sorsa - új magyar bankóriás jöhet létre

A Budapest Bank Zrt. csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. között létrejött stratégiai együttműködéshez, amelyben a szakértők egy új, meghatározó piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.
Herman Bernadett, 2020. május 26. kedd, 17:33
Fotó: Napi.hu

A Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki országosan, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtetnek, együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel messze az ország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak. A ma aláírt szándéknyilatkozat szerint a pénzintézetek a Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapítják meg.

A Budapest Bank jelentős lakossági, mikro- és kkv-portfóliója jól illeszkedik a Takarék csoport és az MKB csoport ügyfélköréhez, mindenekelőtt a lakossági személyi kölcsönök, hitelkártyák, áruhitelek és gépjármű lízing terén elfoglalt piaci pozíciója, valamint a mikro- és kkv-szektorra szabott standard hitelei révén erősítheti a stratégiai együttműködést. A Budapest Bank csatlakozásával nagyobb piaci jelenlét és versenyképesebb fellépés lehetősége nyílhat meg a résztvevők számára, ami jobban szolgálhatja a gazdaságpolitikai célokat és a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesést követő talpra állást.

Megalakul a szuperbank

Az együttműködésben rejlő piaci lehetőségek kiaknázása révén a három csoport a bankpiac egészében erősítheti pozícióját és stabil országos jelenlétét, dinamikusan bővítheti ügyfélkörét, állományait, digitális fejlesztéseiket racionalizálhatják, és az eddiginél is versenyképesebb ajánlatokat nyújthatnak partereinknek. Részleges vagy teljes cégjogi egyesülésük esetén jelentősen nőhet a bankcsoport versenyképessége, növekedési és profittermelő képessége, a magyar gazdaság újraindításában való szerepvállalása, valamint a külföldi terjeszkedési lehetősége.

A társaság leendő elnök-vezérigazgatója Vida József, az igazgatóság tagjai Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, Lélfai Koppány, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója, valamint Bencze András és Tajthy Attila lesznek Vida mellett. Az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges - részleges vagy teljes - fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán születik döntés.

A fúziót már régóta várta a piac, az állami tulajdonú Budapest Bank eladásáról már csaknem egy évvel ezelőtt határoznia kellett volna a kormánynak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Nagy Márton is többször hangsúlyozta, fúziókat vár a magyar bankszektorban, mert túl sok nagybank működik a piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.05.27 00:18

Megkezdődött a Budapest Bank átjátszása a NERtársaknak.
Budapest Bank csatlakozni akar a 2 másik NER érdekeltségű bank együttműködéséhez miközben még nem is lett eladva.
Jelezte korábban az Erste a Raiffeisen és a K&H is, hogy érdekelné őket a bank megvétele.
Most ha a 3 közül valaki megveszi, akkor nagyjából felesleges a BB csatlakozása a tárgyaláshoz, mert ezek valószínűleg nem akarnak majd közösködni a NER-es bankokkal.
Vagy igazából ez nyílt beismerése annak, hogy soha nem is volt célja a kormánynak a Budapest Bank privatizációja, hanem végig az húzódott a háttérben, hogy NER kézbe kerüljön. Ezért húzódik a bank eladása annak ellenére, hogy már legkésőbb tavaly el kellett volna engedni a kezét.
Eddig a Mészáros körnek nem volt elég pénze az állam által várt kb. 200 Milliárd-os vételárra, de most beindul majd a BP-Belgrád vasút építése amiből elég sok pénz leesik majd ilyen-olyan formában Mészáros érdekeltségű cégeknek ami így forrása lehet a Budapest Bank megvételének.
Ha a kettőt összekötjük nagyjából látható miért is van szükség a BP-Belgrád vasútvonal megépítésére.
Kilométerenként kb. 4Mrd forint építési költség alföldön egy már meglévő nyomvonalon ahol nagyjából kisajátításokra sincs szükség. Ebből a projektből rengeteg pénz ki lehet szedni észrevétlenül és az tisztán látást és átláthatóságot is nehezíti, hogy titkosítva lettek a szerződések 10 évre.
Ez olyan pénzügyi forrást biztosít Mészárosnak mint amit annak idején a Simicskának és Fidesznek, (valamint Orbán apjának a gánti bányához) biztosított az emlékezetes tiszti kaszinó eladás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.05.26 18:20

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html