Sok járatot szüntet meg a Volánbusz

A járványügyi helyzetnek megfelelő új menetrendek lépnek életbe nyáron a helyközi közúti közlekedésben. Az intézkedések részeként a vonatokkal párhuzamosan haladó számos távolsági autóbuszjárat megszűnik - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. május 27. szerda, 09:37
Fotó: Napi.hu - Marton Szilvia. Képünk illusztráció.

A koronavírus-járvány miatt csökkenő távolsági utasforgalomhoz illeszkedő ideiglenes menetrendeket rendelt meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közlekedési vállalatoktól. A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentum szerint a Volánbusz vezetését is felkérték, hogy számos viszonylat menetrendjét változtassa meg vagy alakítsa át, járatokat szüntessen meg.

A menetrend kialakításánál figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit, az ország közlekedési alapját képező vasúthálózat előnyét és elsőbbségét, ehhez igazodva növekszik az autóbuszos közlekedés "ráhordó" feladata és szerepe.

Az összehangolás jegyében több távolsági buszvonalat megszüntetnek: így a Budapest-Kecskemét-Szeged-Szabadka járatot június 20-tól, a Budapest-Erdőtelek-Sarud-Tiszafüred viszonylatot július 1-jétől törlik. Ez a sorsa a Budapest-Solt-Kalocsa-Jánoshalma járatnak is. Június 20-tól, a nyári menetrend kezdetétől a Budapest-Zalakaros-Nagykanizsa viszonylaton is megszűnnek a buszok, a Zalakarost korábban érintő járatok ráhordó járattá válnak.

Ez a sors vár augusztus 1-jétől a Budapest-Keszthely-Hévíz-Zalaegerszeg járatra is, miközben a Budapest-Sármellék-Zalaegerszeg-Lenti vonalon négy expresszjárat szűnik meg és alapvetően a határon túli Lendva elérését szolgáló új menetrendi struktúrát kér a megrendelő. Szintén július 1-jétől törlik a Budapest-Tatabánya-Oroszlány-Kisbér, a Budapest-Győrszemere-Pápa és a Veszprém-Kisbér-Komárom járatokat is. Augusztus 1-jén búcsúzik majd a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Sárvár-Szombathely és a Budapest-Veszprém-Pápa-Bükfürdő buszjárat. A Budapest-Tápiószentmárton/Szentmártonkáta viszonylat pedig ráhordó járattá alakul majd át július 1-jétől.

A Budapest-Székesfehérvár-Tamási busz Székesfehérvár és Tamási között jár majd augusztus 1-jétől.

HOZZÁSZÓLÁSOK