Lassan megszűnik a cafeteria? Szomorú adat érkezett

A 2019-re vonatkozó cafeteriaszabályok elfogadása után érezhetően csökkent az ebben gondolkodó vállalkozások aránya. Tavaly év végén már csak tízből öt cég tervezett valamilyen béren kívüli juttatást adni dolgozóinak idén, holott korábban még tízből hét cég vélekedett így - derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.
Domokos László, 2019. március 31. vasárnap, 12:22
Fotó: Napi.hu

Az idei adócsomag elfogadásával nagy változások történtek a cafeteria szabályozásában, amely negatív hatással volt a kkv-k idei terveire.

Míg tavaly félévkor még a cégek 70 százaléka kalkulált a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, addig év végére ez az arány 53 százalékra mérséklődött. Kérdés azonban, hogy ez a szint is fennmaradhat-e, hiszen az eddig közkedvelt kedvezményes adózású, úgynevezett egyes meghatározott juttatások - mint a helyi bérlet vagy az Erzsébet-utalvány - idén január 1-jétől már jövedelemként adóznak, jelentős többletterhet róva a vállalkozásokra - mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Év végén a cafeteriaelemek toplistáján nem történt változás: továbbra is a munkába járás költségtérítése volt a legnépszerűbb (27 százalék), amelyet holtversenyben a százezer forintig akkor még adómentesen adható készpénzjuttatás (17 százalék) és az étkezési hozzájárulás Széchenyi pihenő (Szép) kártyán (16-16 százalék) követ.

Idén nagy valószínűséggel jócskán átalakul a cégek bérkiegészítő rendszere, hiszen az eddig rendszeresen nyújtott juttatások közül van, ami az új szabályozás szerint idén már nem tartozik a klasszikus értelemben vett béren kívüli juttatások körébe" - mondta Kovács Viktor Zoltán.

A különböző méretű cégek közül a kis- és a középvállalkozások (kkv) alkalmazottai számíthatnak leginkább cafeteriára (60, illetve 69 százalék), miközben a mikrovállalkozásoknál ez az arány jóval alacsonyabb (44 százalék). A cégméret mellett pedig az is számít, hogy földrajzilag hol helyezkedik el a vállalkozás: leginkább az Észak-Magyarországon és Pest megyében dolgozók számíthatnak béren kívüli juttatásra a felmérés szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.31 14:59

Ez is csak egy magyar barpmság, ami ezzel a kafetériával megy. Minden évben variálták, egyre kevesebb választék maradt, amit tovább csökkentettek az adózással.
Idén már én le is mondtam a kafetériát, mert újabb kártyával járt volna, és már tele a tököm, hogy újabb banknál regisztráljak egy újabb kártyáért.
Inkább b@ssza meg a cég a havi 10 000 forintját, de nem kell a sok megszűnt kártyához egy újabb.
Újabb példa egy qrvaország működésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html