Jelentősen megugrott az új alapítású cégek száma az energia ágazatban tavaly decemberben. Az év során több mint 550 új cég létesült, 320-at 2016 utolsó hónapjában hoztak létre, ami 20 százalékos ugrást jelent. Éves szinten a növekedés 30 százalék fölött van - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Az alapítási boom okait csupán sejteni lehet. Az Opten szerint az év utolsó hónapjaiban bekövetkező nagyobb ugrások sokszor inkább a szabályozási környezet változásának, adópolitikának, támogatási rendszernek köszönhetőek, mint tényleges gazdasági hatásoknak. Most is erről lehet szó - írja az NRGreport.com.

Hantos Zoltán, az Opten pályázati szakértője az egyik okként két uniós pályázatot említ, a felhívásokhoz kapcsolódó összeg durván 18 milliárdos keretet jelent, ami már elegendő lehet ahhoz, hogy nagyobb érdeklődést generáljon a piacon.

Egy erősebb mozgatórugóként Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének vezetője a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) kivezetését említi. Ez előtt szerinte még sokan megpróbálták a tevékenységhez szükséges engedélyeket kiváltani, ennek tudható be a projektcégalapítás.

További részletek az NRGreport.com-on.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.