Cégautóval jár? Figyelmeztetést adott ki a NAV

Figyelmeztetést tett közzé az adóhatóság (NAV) az útnyilvántartásokkal kapcsolatban - vette észre az Azenpenzem.hu.
Szász Péter, 2018. január 3. szerda, 18:59
Fotó: Shutterstock

A figyelmeztetés apropója, hogy az egyéni vállalkozók körében gyakori probléma a jogszabályi követelményeknek és a valóságnak nem megfelelő, főként hiányos útnyilvántartás vezetése.

Abban az esetben, ha a törvényben felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni - figyelmeztetnek.

Az adózók - állítja a NAV - sok esetben a hiányos, illetve valótlan adattartalmú útnyilvántartásaikat utólag (tanúkkal, kimutatásokkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) kívánják bizonyítani, erre azonban nincs lehetőség - olvasható az oldalon.

A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartás esetében becslési eljárás sem alkalmazható a gépjármű-üzemeléssel összefüggő költségek megállapítására, hiszen azzal az adóhatóság az adózók törvény által kötelezően előírt igazolási kötelezettségét venné át. A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartása esetén az adott költség nem vehető figyelembe, azaz úgy kell tekinteni, mintha az adózó nem vezetett volna útnyilvántartást.

HOZZÁSZÓLÁSOK