Cégekben szerezhet befolyást az államosított MKB

A GVH engedélyezte az államosított MKB Bank Zrt. irányításszerzését az MKB-Euroleasing felett, és az Eurolízing Letét Kft. irányításszerzését az MKB-Euroleasing egyes leányvállalatai felett
Napi.hu, 2015. szeptember 4. péntek, 10:38
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy MKB Bank Zrt. egyedüli, közvetlen irányítást szerezzen az MKB-Euroleasing Pénzügyi és Szolgáltató Zrt. felett (MKB-Euroleasing), továbbá azt is, hogy az Eurolízing Letét Kft. az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. és a CarNet-Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. felett egyedüliként, a VASAS-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. felett pedig a VASAS Sport Clubbal közösen szerezzen közvetlen irányítást.

A GVH nem azonosított versenyaggályra alapot adó horizontális, vertikális és portfolió-hatásokat az MKB-Euroleasinget mint gépjármű-finanszírozással és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, valamint követelés-beszedéssel foglalkozó vállalkozást érintő összefonódás hatásainak értékelésekor, figyelemmel az érintett vállalkozások tevékenységeire. Az MKB-Euroleasinget megszerző MKB-csoport (MKB Bank Zrt. és az általa irányított vállalkozások) tevékenysége ugyanis nem terjed ki a gépjármű-finanszírozásra és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra.

A GVH az MKB-Euroleasing egyes leányvállalatait érintő összefonódás vizsgálatakor megállapította, hogy az Eurolízing Letét Kft. kizárólag holding tevékenységet végez, és az általa irányított vállalkozások sem végeznek piaci műveleteket.

A GVH nem azonosított olyan kapcsolódásokat a céltársaságok tevékenységi körében - a CarNet-Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelést végez, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. autópiaci biztosítási szerződések közvetítésével foglalkozik, a VASAS-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. és az általa irányított vállalkozások sport és szabadidős képzést nyújtanak, valamint büfé- és étteremüzemeltetést végeznek -, amelyek káros horizontális, vertikális vagy portfolió-hatásokat eredményeznének.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat - írta közleményében a versenyhatóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.04 11:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html