Mégsem harapnának ki egy falatot a Balatonból (frissítve)

A Balatontipp.hu információi szerint ismét Natura 2000-es területen pusztítanák a Balatont – ezúttal Balatonfüred belvárosában, ám azóta cáfolat érkezett az ügyben.
Molnár Csaba, 2020. december 2. szerda, 18:59
Fotó: Pixabay

Úgy fest, nem lassul a Balaton közvetlen környezetét is brutálisan átalakuló milliárdos környezetátalakítás tempója - aminek egyes momentumai jellemzően markáns beavatkozással járnak a tó elővilágába, egyre inkább veszélyztetve az ökológiai egyensúly fennmaradását.

Most tovább csonkítanák a Balatont, ráadásul a hírhedt balatonfenyvesi, 400-500 méteres mólószárakkal épült "Balaszaurusz" kikötő után megint Natura 2000-es környezetvédelmi területen. Balatonfüreden közepén egy, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég nádas kivágására, gyökérig menő kiszedésére készül - írja a balatontipp.hu szakportál.

A weboldal szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal oldalán megjelentetett hirdetmény szerint a B.A. 1 Ingatlanforgalmazó, Ingatlanhasznosító és Vagyonkezelő Kft. kérelmére természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást indítottak "a Balatonfüred 79/3 hrsz.-ú ingatlantól nyugati irányban található nádasok kivágásának, a nádrizómákat tartalmazó iszap kiemelésének és áttelepítésének tárgyában".

A kérelemben megjelölt 79/3. helyrajzi számú ingatlanon állt október közepéig a korábban a Budapesti Műszaki Egyetem Hotel Uni néven működő épülete. Akkor néhány nap alatt ledöntötték, és el is takarították, hasonlóan az egyetem sportklubja, a MAFC egykori vitorlás szakosztályának épületeihez.

Balatontipp.hu

A két ingatlan amúgy kelet felé szomszédos, a maga korában szerkezeti bravúrmegoldásokat alkalmazó, de novemberben ugyancsak porig rombolt volt OMFB vitorlásteleppel, ami mellett ugyancsak keletre tovább a Magyar Vitorlás Szövetség korábban használta telepe és kikötője volt. Az utóbbin már nyár óta nagyszabású építési munkálatok folynak.

A portál azt olvasta ki a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MEPAR) térképéről, hogy az "ingatlantól nyugati irányban található nádasok" Balaton felőli része Natura 2000-es területként van besorolva.

Itt állt a Hotel Uni, mellette a mAFC vitorlástelepe
Balatontipp.hu

A nádkivágási kérelmet benyújtó cég a B.A. 1 Ingatlanforgalmazó, Ingatlanhasznosító és Vagyonkezelő Kft. Az Opten cégadatbázisa szerint a vállalat tulajdonosa a Bonitás Ingatlanbefektetési Holding Kft., amelynek egyedüli tulajdonosa 2018. február 12. óta a hivatalosan leggazdagabb magyar, Csányi Sándor.

Frissítés: cáfolat érkezett

December 2-án este a portál közleményt kapott Palkovics Rózsától, a B.A. 1 Kft. ügyvezetőjétől.

Eszerint:

" Társaságunk a cikk témáját képező kérelmét 2020. november 12. napján teljes terjedelmében visszavonta, mely kérelmünket az eljáró hatóság a 2020.11.17. napján kelt VE-09/KTF/07780-8/2020. számú eljárást megszüntető határozatával nyugtázta. A benyújtott - de azóta visszavont - kérelem nem a cikk címében félrevezető módon szereplő nádkivágásra vonatkozott, hanem nádáttelepítésre."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.03 08:59

Tudtam, hogy lesz valami környezeti f@szság, mert Áder megint előkerült egy kis víz- és környezetaggódással.
Érdekes, Áder az ellen nem emel szót, hogy az AUDI végiggyalulta a Natura 2000-et, meg most a másik qrmány kegyenc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.03 08:57

Nagyban kell lopni és szétbaxni mindent, az rendben van. Csak hóvirágot ne szeggyé, mert jujj, meg jajj a klíma és a természet.
Életfogytot a hóvárágszedőnek!
És nagykeresztet annak, aki dózerral esik neki a természetnek.
Made in fidesz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html