Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már javában tart a leépítés a Magyar Postánál, amit az állami vállalat augusztus végén jelentett be.

"A Magyar Posta az Üzemi Tanáccsal előre egyeztetve döntött arról, szeptemberben és októberben hajtja végre a nagyjából 100 fős létszámleépítést, azaz a folyamat jelenleg is zajlik" - közölte a Napi.hu-val a vállalat. A leépítés az irányítási és adminisztratív területeken történik, vagyis azokat a szervezeti egységet nem érinti ez a döntés, ahol létszámhiány van.

A szakszervezetek véleményét is kérdeztük a leépítésről, de nem akartak nyilatkozni. A Postás Szakszervezet oldalán nem találtuk nyomát a történteknek.

A Magyar Posta Zrt. szerint az elbocsátások törvényes keretek között zajlanak. Egy céltartalékot is létrehoztak, amiből a végkielégítések költségeit fedezik.

A társaságnál összesen több mint 29 ezer ember dolgozik, és körülbelül 300 embert keresnek különböző pozíciókra. A kézbesítők átlagos bruttó bére 193 ezer forint, de a postai átlagkereset ennél jóval magasabb, meghaladja a 250 ezret is.

A kistelepüléseken valójában gyakorlatilag elhanyagolható a tényleges postai munka, egy korábbi felmérés szerint napi átlag 5 óra kihasználatlan kapacitást mértek. Beszédes adat, hogy 121 postán naponta kevesebb mint öt levelet adtak föl, 412 postán pedig heti egy csomagot kellett kezelni. Több kistelepülésen inkább be is zárták a fiókokat, mert felújításukra is milliárdokat kellett volna költeni.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.