Már lehet szavazni, hogy mi legyen az év hala

A csuka, a süllő és a német bucó versenyez az év hala címért - tudatta a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2019. október 27. vasárnap, 13:16
Fotó: Getty Images - Illusztráció, nem a csuka melletti kampányolás.

A Magyar Haltani Társaság idén is három fajt jelölt az év hala versenyen, közülük kettő fogható (a csuka és a süllő), egy védett (ez a német bucó). A szavazatokat december 31-én délig várják a haltani társaság honlapján. A közönségszavazás célja, hogy az őshonos halaink ismertebbek legyenek.

Az egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka. A ragadozó főként a vízinövényekben gazdag vizekben fordul elő. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető.

A süllő szintén ragadozó. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyókban és tavakban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

A harmadik jelölt, a német bucó az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedveli. Fokozottan védett. A nagyon nyúlánk, áramvonalas testű hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK