Csúnya drágulás jön nyárra a magyar boltokban - itt a magyarázat

Átlagosan tíz százalékkal drágulhatnak idén a gyümölcsök a tavalyi árakhoz képest. Ezt a szamóca egekbe szökő árainál máris tapasztalhatják a vásárlók - olvasható a Népszava körképében.
K. Kiss Gergely, 2017. május 10. szerda, 11:03
Fotó: Napi.hu

A drágulásnak azonban nem az áprilisi fagykár a legfőbb oka. Az előzetes becslések alapján 5-10 százalékos lehetett a kertészetek, ültetvények vesztesége, ami töredéke a tavalyi 30-40 százalékos fagykárnak. Összességében a 80 ezer hektárnyi hazai gyümölcsös területből mintegy 15-20 ezer hektárt érintett a fagykár - tudta meg a lap. A gyümölcságazatnak az volt a "szerencséje", hogy nedves hideg árasztotta el az országot. Ez ellen pedig lehet védekezni, például fagygyertyákkal.

Nyugat-Európában viszont sok gyümölcstermő területen a hazánkban tapasztaltnál sokkal veszélyesebb száraz fagy pusztított. Emiatt jelentős terméskieséssel kell számolni, amely felhajtja az árakat. Észak-Olaszországtól fölfelé a németországi, belga és holland gyümölcsösökig, főképpen a német cseresznye- és meggytermő régiókig a száraz hideg akár 50-70 százalékos pusztítást is végezhetett.

A magyar piac túl kicsi, nem képes befolyásolni az európai folyamatokat, így a nemzetközi trendek húzzák magukkal a magyarországi árakat is. Áremelés eredményez például, hogy kevesebb lesz az import, illetve a magyar termés egy részét elszívja Nyugat-Európa. Nagy kérdés, hogy a spanyol, a dél-olaszországi termelők mennyire képesek majd pótolni a kieső termést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2017.05.10 12:38

Hja, ilyenkormégis van világpiac. A rezsikor meg nincs ! A benzinárkor meg szintén nincs. És egyébként sincs ! A munkaerő ára cincog a zsebekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html