Dicsőséglistára került Orbán Győző és Tiborcz István

A 100 legnagyobb tisztán magyar tulajdonú vállalata közé bekerült Orbán Győző (a miniszterelnök édesapja) és Tiborcz István (a kormányfő veje) cége is, az élen Gattyán György Docler Groupja végzett, a második a Videoton.
Komócsin Sándor, 2019. október 30. szerda, 08:24
Fotó: Getty Images

A legértékesebb, száz százalékban magyar tulajdonú cég között újonc a BDPST Zrt., amely Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének az ingatlanos cége, és a bányabizniszben utazó Dolomit Kőbányászati Kft., amely a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltsége - mazsolázta ki a 24.hu a Forbes legfrissebb 100-as vállalati toplistájáról.

A Dolomit Kft. végzett előkelőbb helyen, 10,5 milliárd forinttal a 88. helyre rangsorolták a céget, amely 41 százalékos profitrátát ért el tavaly: 4,6 milliárd forint árbevételből közel 2 milliárd forint volt a nyereség. Az értékelésben sokat nyomott a latba, hogy a cég zámolyi bányája tízszeresére növelheti a dolomitkitermelését: eddig évi 100 ezer tonnát termelhetett ki, tavaly ősszel azonban már egymillió tonnára kért engedélyt a megnövekedett nyersanyagigényre hivatkozva az útépítésekhez nélkülözhetetlen alapanyagból.

Tiborcz István ingatlanos cége a 91. helyen végzett, miután 10 milliárd forintra értékelték a BDPST Zrt.-t, pedig nem vették figyelembe azt a fejleményt, hogy újabb darabot vásárolt fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégből, az Appeninn Holding Nyrt.-ből. Tiborcz ingatlanportfóliójában olyan darabok találhatók, mint a turai kastély vagy a pesti Adria-palota, és cége fejleszti például a Dorottya Palace-t, a Vörösmarty tér első ötcsillagos szállodáját is.

A Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listáján Tiborczot jóval előkelőbb helyre sorolták, 35 milliárd forintra becsülték magán- és cégvagyonát, amivel a 32. leggazdagabb magyar üzletember lett.

Az élmezőny

A legértékesebb cég a Forbes listáján Gattyán György Docler Groupja. A csoport közel 30 millió euróval növelte forgalmát, adózott eredménye 23 millió euró lett. A felnőtt tartalmú élő videóközvetítés mellett Gattyán felvásárlásokkal is erősített.

Az első tízbe három ingatlanos cég is befért, a Demján Sándor hagyatékába tartozó Gránit Pólus, az inkább Wingként ismert Dayton Invest és a Futó-család Futureal csoportja. Második a listán a Széles Gábor résztulajdonában álló Videoton, ezt szorosan követi a családi vállalkozásból kinőtt, Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó, egy ideje szingapúri központú MPF Holding. A szűk elitbe tartozik továbbá Csányi Sándor OTP-vezér fő agrárérdekeltsége, a Bonafarm, amely hatodik lett.

Bige László műtrágyakirály a gyárbezárásig fajuló hatósági intézkedésekkel földbe döngölt Nitrogénművekkel 15. lett, 56,9 milliárdos becsült értékkel. Némi meglepetésre így is megelőzi a Mészáros Lőrinc cégcsoportját, amelyet 51,7 milliárdra áraztak be. Igaz, a felcsúti milliárdosnak itt csak a tőzsdén kívüli érdekeltségeit vették számba, azaz az ország legnagyobb, 35 ezer hektáros agrárbirodalmát, agrárcégeit és borászatait. Építőipari érdekeltségei közül idetartozik a Fejár B.Á.L. Zrt. és a ZÁÉV Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.10.30 14:59

A Forbes most megjelent listáját nem elfelejteni emberek! Megtanulni kell és emlékezni rá!Emlékezni arra, hogy mit jelent a család barát kormány. Orbánnak elsősorban a családja tagjait és barátait jelenti akik rokoni és baráti kapcsolataik és egy nagy fokú korrupció miatt jutottak a csúcsra, és bemutatták azt ami a Rokonokban már láthattunk, megismerhettünk Magyarországon, filmen és olvashattuk kötelező olvasmányként, persze akkor még elrettentő példaként, és nem azért hogy eltanulva a gátlástalanságot és erkölcstelenséget még nagyobb vagyonra tegyünk szert !Ha megtanultuk a névsort akkor már csak azt kell eldönteni, hogy ilyen Magyarországot akartunk-e 1989-ben a rendszerváltáskor, vagy olyant ahol tehetség a szorgalommal párosulva érvényesül!A következő országgyűlési választásnak erről kell szólni, s arról hogy ezek a most felkapaszkodott szocialista pártemberek leszármazottai maradnak-e hatalomba, vagy felváltja őket egy mai 30-40 éves generáció akiknek fontos hogy mi történik a környezetünkkel, és milyen emberi, társadalmi viszonyok között fogunk a jövőben élni!A mai feudális társadalmi viszonyok helyett egy polgári társadalmat kell sajnos újra kiépítenünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2019.10.30 12:18

Azért az nem semmi, hogy egy ingatlanos és egy építési bányacég cég érték emelkedése lopásból származik, gratulálok az értelmi szinthez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.30 11:00

@Darabont1453:
Jól mondod, sem a dualista Magyarországon, sem Horthy idején, Kádár idejében meg pláne nem lehetett annyit lopni mint manapság.
Ez egy fertő ami ma Magyarországon van, erkölcsi züllés mindenfelé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.10.30 09:52

Ez nem dicsőséglista, ez Magyarország szégyenlistája, a magyar emberek szégyene.
A virágzó nepotizmus élő bizonyítéka. Ilyen még Kádár idejében sem volt, sőt Horthy idejében sem.

Ez az ország szégyene, és a magyar választók szégyene is, akik ezt a tolvaj bandát hatalmon tartják.
A leginkább ékes példája ennek a Borkai ügy. Borkai NERtárs kúrós-kokós hajókázását olyanok fizették akik közpénzeket loptak el Borkai segítségével, ezért kapta ezt a kis jutalomhajókázást. Video is volt róla, láthatta mindenki akinek jobb a látása Steve Wonder-nél. Mégis megválasztották Polgármesternek....

Ezt kapjuk, mert ezt érdemeljük.....A nép erre szavazott 2018 áprilisában, 2/3-al, ráadásul harmadik alkalommal zsinórban.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.30 09:49

@antitroll:
Ezeknél nem szólal meg a vészcsengő, veszik a propaganda adást ezerrel, mert minden fontos pontot a kormány ural.
Történelmi párhuzam: A katasztrofális sztálingrádi vereség után Göbbels kérésére, akartok totális háborút? A Sporthalla közönsége egy emberként üvöltötte, hogy igen. A valóságról nem esett szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html