Az elismerést 15 lakossági és vállalati kategóriában adták át, a banki termékeket objektíven, az év egésze során alkalmazott árazások alapján vizsgálták és rangsorolták a Bankmonitor.hu szakemberei.

A megmérettetés során összesen 40 bank és befektetési szolgáltató mintegy 4000 pénzügyi termékét vizsgáltuk meg. Minden termékkategóriában azt vizsgáltuk, hogy az átlagos ügyfél érdeklődését, keresletét - azaz az évente több tízezer, esetenként százezer igényt - mely bank mely terméke tudja a pénzügyi racionalitást figyelembe véve legjobban kiszolgálni - mondta Sándorfi Balázs, a portál alapító ügyvezető igazgatója.

A több száz pénzügyi termék részletes vizsgálata során újfent kiderült, hogy jelentős eltérések lehetnek az egyes bankok konstrukciói között, így kellő odafigyeléssel, tudatos döntéssel komoly összegeket lehet megspórolni. A lakossági bankszámlák költségei között például évi 10-20 ezer forint is lehet a differencia, míg a rövid kamatperiódusú lakáshiteleknél átlagos hitelösszeg 8 millió forint esetén havi szinten akár 14 ezer forint, éves szinten 170 ezer forint, teljes futamidő alatt (15 év) pedig akár 2,5 millió forint is lehet.

A mezőny kiegyenlített volt: a 15 kiosztott díjon 12 szereplő osztozott. A legtöbb elismerést - két-két díjat - az OTP, az Erste és a CIB kapta.

Napi.hu

(Képünk illusztráció.)