Egy mandátumot veszített a Fidesz

Befejezték a szavazatszámlálást a vasárnapi választás után, így kialakult a nem jogerős végeredmény.
Szabó Dániel, 2018. április 15. vasárnap, 08:28
Fotó: MTI Fotó

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben - írja az MTI.

A szavazatszámlálás értelmében a 109 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd szövetség, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, a DK 6  képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1 kedvezményes mandátumhoz jutott. Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott.

Ez azt is jelenti, hogy miután a héten, a határon túli levélszavazatok számlálásakor a Fidesz-KDNP már átlépte a 134 mandátumot is, most eggyel kevesebb parlamenti helyet szerzetett, hogy a külképviseleteken és az átjelentkezős helyeken is megszámolták a voksokat. Így egy fővel, de megszerezte a kétharmadot.

A múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen vagy egy külképviseleten adhassa le voksát. Mivel ezek a választók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, voksaikat el kellett juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. A voksokat tartalmazó urnákat előbb azokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállították, ahol a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították, majd szállítódobozba tették az "utazó szavazatokat".

 

Kiderült, hogyan lehet csalni a választási honlappal

Összeesküvés-elméleteket táplált az, hogy a vasárnapi országgyűlési választások ideje alatt leállt az NVI honlapja és egy régebbire cserélték. Ugyanis egyszer már fantomizálódott egy választási rendszert fejlesztő cég, azt egy marokkói férfi nevére írták át. Van, aki szerint túlterheléses támadás érte a rendszert, más szerint választási csalás miatt álltak vissza a korábbi verzió lebutított változatára.

 

A szállítódobozokat szombat délelőtt vehették át az egyéni választókerületi választási irodák, hogy a saját választókerületükbe vigyék. Itt  belekeverték egy korábban kijelölt szavazókör szavazatai közé - amelyet nem számoltak meg múlt vasárnap éjjel -, és együtt számolták meg a voksokat, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A szavazatszámláló bizottságok ezt követően állapították meg a parlamenti választás szavazóköri eredményét. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok ezutrán állapították meg a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.04.15 16:05

@Demokrata Hungarofil:
sikeres volt a peldatlan hulyitesi sorozat. csak ugy dagad magyarorszag a buszkesegtol. olyan buszkesegtol, ami a tobbi orszagban leginkabb megvetest valt ki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.04.15 10:25

FIDESZ-KDNP szerezte meg a listás szavazatok 50,01%-át, tehát többet, mint az összes többi szervezet együttvéve. A parlamentbe bejutott még a német nemzetiségi képviselő, aki egyébként FIDESZ-KDNP tagja is, úgyhogy bőven megvan a kétharmados, példátlan győzelmi sorozat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.04.15 10:02

Amíg van LMP és Jobbik, biztosított a választás, LMP kell a 2/3-hoz, Gyurcsány is hasznos lehet, végülis ő bontotta le a baloldalt ketté.
Ostoba módon ezek mind választási sikerről beszélnek , több lett a képviselőjük, orbán meg kéjesen vigyorog. Nem látják a fától az erdőt, fürészelgetik pár mandátumért az ország alatt a fát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html