Egyre kevesebb a kínai cég Magyarországon

Hazánkban közel harmadára esett vissza a kínai érdekeltségű cégek száma, akik viszont itt maradtak, azok stabilan működnek – írja saját adataira hivatkozva az Opten céginformációs szolgáltató.
Szabó Dániel, 2017. november 28. kedd, 15:39
Fotó: MTI Fotó

Hét éve még több mint 3000 magyarországi cégben volt bejegyzett kínai érdekeltség. Ez a szám mára alig haladja meg az ezret.

A kialakult helyzetre részben a hatósági szigor erősödése a magyarázat, mivel 2010 környékén a kínai cégek jelentős része problémásnak minősült, a helyzet mára sokat javult. Akkor a kínai érdekeltségű cégek több mint 11 százaléka állt felszámolás alatt, mára ez az arány 2,5 százalékra csökkent. A kínai nagyvállalatok számának lassú, de biztos növekedése is arra utal, hogy az itt maradt kínai cégek már stabilabban működnek, mint a 2000-es évek elején - írja az Opten.

Kínai hátterű cégek Magyarországon
20102016Változás
Cégek száma3 0771 186- 61 százalék
Cégek száma 1 Mrd Ft árbevétel felett6950 százalék
Felszámolás alatt állók aránya11,2 százalék2,4 százalék- 8,8 (százalékpont)
Forrás: Opten

A kínai cégek számának visszaesésének harmadik oka pedig a globális gazdasági és politikai helyzet folyamatos változása. A tulajdonosok ugyanis mindig a legoptimálisabb körülményeket keresik, a régiók között pedig változik a verseny állása. Kérdéses, hogy a napokban zajló Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón milyen döntések és megállapodások születnek.

A találkozó kimenetének függvényében újra növekedésnek indulhat a kínai cégek száma hazánkban is.A csökkenés másik oka a kínai magánszemélyek hazánkba történő migrációja. A kisebb cégek esetében jellemző lehet az a gyakorlat, hogy sikeres működés esetén a tulajdonosok letelepednek Magyarországon, sőt akár még állampolgárságot is szerezhetnek. Ez abból a szempontból fontos, hogy a magyarrá vált tulajdonosok után a céget is a hazai tulajdonosú vállalkozások között listázzák majd.

A kínai kapcsolatok másik típusa az export-import. Kína világgazdaságban elfoglalt helyéből egyértelmű, hogy elsősorban importálnak a hazai cégek Kínából, de Kínába exportáló hazai cégek is akadnak azért. Jelenleg is több mint 40 hazai cég exportál Kínába, de ezen a területen azért van még fejlődési potenciál bőven - írja az Opten.

A hazánkban működő kínai érdekeltségű cégek közel fele nagykereskedelemmel foglalkozik, de szintén jelentős a kiskereskedő cégek száma is. Az egyéb ágazatok közül még a vendéglátás és a tanácsadás jellegű tevékenységek emelkednek ki.

A kínai tőkebeáramlását akadályozhatja még, hogy az ázsiai ország a nyugati  mintával ellentétben kevésbé hajt végre zöldmezős beruházásokat. Helyette inkább felvásárolnak - ahogy arról Matura Tamás Kína-szakértő is beszélt a hétvégén.

HOZZÁSZÓLÁSOK