Egyre több lakás kerül veszélybe

A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 2016 első negyedévben a háztartási szektorban 17,6 százalékról 17,3 százalékra javult - tette közzé az MNB. A részletesebb számokból viszont az derül ki, hogy a lakossági hitelállományon belül a késedelmes hitelek állománya nemhogy csökkent volna, hanem még 0,6 százalékkal emelkedett is - írta az Azénpénzem.hu.
Napi.hu, 2016. május 28. szombat, 17:50
Fotó: Napi.hu

A portál szerint az ellentmondás csak látszólagos, hiszen az előbbi szám együtt mutatja a három hónapon belül, illetve az azon túl nem törlesztett kölcsönöket. A 90 napon belül késedelmes hitelállomány pedig 6,8 százalékkal emelkedett.

A helyzet nem túl biztató, mivel az egy-két hónapos megcsúszást a bedőlés előszobájának is lehet tekinteni (sokan ezt követően képtelenek már kimászni a hitelcsapdából). Elgondolkodtató, hogy éppen azon hiteleknél romlott idén a helyzet, ahol az adós lakása a tét. A portál számításai szerint azok közül, akik valamilyen adóssegítő banki programba kerültek, 44 százalék nem tudja még a csökkentett törlesztőt sem fizetni.

Ráadásul a 90 napon túl nem fizetők esetében a javulás nem feltétlenül kedvező jelenség az adósok szempontjából. Sokszor arról van szó, hogy a követelés kikerült a bank könyveiből, például mert a végrehajtási szakaszba lépett az eljárás. (A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György korábban elmondta: tavaly a végrehajtási lehetőség szeptember 16-i újraindítása és a kilakoltatási moratórium belépése között körülbelül 600 "ingatlankiürítést" végeztek.)

HOZZÁSZÓLÁSOK