Több milliárd forintos éves kiadásoktól szabadul meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azzal, hogy az állam átvállalja fennálló 35,57 milliárd forint tőkeösszegű ingatlanfinanszírozási és 11,57 milliárd forint összegű forgóeszközhitelét. A hitel tőke- és kamatterhei ugyanis éves szinten több mint kilencmilliárd forinttal terheli az MTVA-t - közölte a lappal a közmédia.

A kormányhatározat már megszületett, most már csak a 2015-ös költségvetésről szóló törvény módosítására várnak, azt várhatóan november közepén fogadja el az Országgyűlés. A költségvetési törvényt módosítása után lehet majd megállapodni a hitelezőkkel az MTVA hitelének állami átvállalásáról, miközben az MTVA a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló ingatlanokat visszaadja a magyar államnak.

A kormányhatározat szerint az MTVA a feladatellátásához nem szükséges, per-, teher- és igénymentes ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek adja majd át. A visszaadással az MTVA részéről piaci ingatlanértékesítés nem valósul meg, vagyis ebből az MTVA-nak nem keletkezik bevétele - tették hozzá a közmédiánál.

Az ingatlan átadása a magyar államnak ugyanakkor bármilyen hasznosítás - értékesítés, bérbeadás - esetén bevételi forrást jelent. Az MTVA legjelentősebb ingatlanjai között szerepel a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt épületegyüttese és a Duna Televízió volt székháza a Mészáros utcában. Az utóbbi ingatlanról a visszaadást követően az állam - akár értékesítés vagy egyéb hasznosítás mellett is - szabadon dönthet. A rádió épületével kapcsolatos későbbi tervekről nincs információja a közmédiának - hangsúlyozták a lapnak.