Megkárosította a magyar vásárlókat az Energizer, a Duracell és a Varta

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártói 10 éven keresztül jogsértő magatartást tanúsítottak, amikor egyeztettek az általuk forgalmazott hordozható elemek és akkumulátorok hulladékkezelési díjának áthárításáról a vevőikre - adták hírül.
Szász Péter, 2019. április 18. csütörtök, 13:49
Fotó: Getty Images

A versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2005-ben az érintett elemgyártók megállapodtak arról, hogy az akkoriban bevezetett hulladékkezelési díjat mindannyian egységesen, külön költségelemként hárítják át a vevőikre. Az áthárítás teljes egészében és egymással egyeztetve zajlott, így a gyártók kizárták a versenyt egymás között e költségelem vonatkozásában - írja a GVH.

A bírság alapját is ez a hulladékkezelési díj képezte. A GVH több mint harmincmillió forintnyi bírságot szabott ki, miután mindhárom gyártó aktívan együttműködött a hatósággal.

Az Energizer elemek gyártója és a Duracell elemek korábbi gyártója, a Procter&Gamble úgynevezett engedékenységi kérelmet terjesztett elő, elismerve a jogsértést és becsatolva az azt alátámasztó bizonyítékokat. A Versenyhatóság ezért elengedte az Energizerre kiróható bírságot, a Proter&Gamble bírságát pedig a felére csökkentette.

E mellett a Procter&Gamble, valamint a Varta elemeket korábban gyártó Spectrum Brands Hungaria Kft. egyezségi eljárás keretében ismerte el a GVH által megállapítottakat, és mondott le jogorvoslati jogáról, segítve az eljárás gyors lezárását.

További bírságcsökkentést eredményezett, hogy a Spectrum Brands vállalta a versenyjogi szabályoknak történő megfelelésért kidolgozott vállalati programjának továbbfejlesztését a jövőbeni jogsértések elkerülése érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Northop, 2019.04.18 14:06

MEgint nesze semmi, fogd meg jól... Megint megússzák a cégek.. Gondolom jó sok TAHO-t fizettek a falusi akadémiának...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html