Riasztást adott ki az E.On - minden ügyfél érintett

Ismeretlen támadók az E.on nevében küldenek az energiavállalat elektronikus értesítőihez nagyon hasonló formátumú e-maileket, és ezzel próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket átutaljanak számukra - írja a cég közleményében, amelyben arra kérik ügyfeleiket, hogy kiemelt óvatossággal kezeljék az ilyen leveleket.
Szabó Dániel, 2019. január 17. csütörtök, 17:04
Fotó: Reuters

Csalók élnek vissza az E.on nevével: az ismeretlen elkövetők által küldött e-mailek a megtévesztésig hasonlítanak a cég ügyfélszolgálata által kiküldött számlaértesítő e-mailekre. Felhasználják a levelekben a társaság logóját, de még bizonyos is linkek is a szolgáltató tényleges weboldalára vezetnek. De a levelekben csak pénzt akarnak kicsikarni az ügyfelektől: az átutalni kért összegek általában pár ezer forint összegűek, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az átverés kiszemelt áldozatai az elektronikus levélben megadott fizetési oldalra kattintsanak.

A kamu fizetési felület is hasonlít az E.on és az OTP Simple Pay felületére. De pár apró különbség alapján felismerhetők a csalólevelek:

  • A csalók által küldött számlaértesítő e-mailek a hirlevel@e-on.com vagy hirlevel@eon.com címről érkeznek. (A cég által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a noreply@eon.com szerepel.)
  • A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: "Kedves vásárló!" (A társaság által kiküldött valódi e-mailek esetében "Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/" szerepel.)
  • A megtévesztő e-mailekben a feladás dátuma 2019.01.17.00 óra körüli időpont.  (Az E.on által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében a feladási dátumok ettől különbözőek).
  • A csaló számlaértesítő e-mailekben a hivatkozás a számla sorszámára kattintva az E.on-osnak látszó portál bejelentkezési oldalra visz, bármilyen kóddal és jelszóval történő bejelentkezés esetén engedélyezi a belépést.

Az E.on a fentiek alapján a szükséges jogi lépéseket megteszi, és minden ügyfelét kéri, hogy rendkívül alaposan ellenőrizzék a fentiek alapján az e-maileket, és csak akkor indítsák el a fizetési felület segítségével az átutalást, ha a fentiek alapján teljes bizonyossággal meggyőződtek arról, hogy az a társaság valódi portáljára vezet.

Azt is javasolja az energiavállalat, hogy ha mégis rákattintottak a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra és megadták adataikat, akkor mielőbb módosítsák jelszavukat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes), és ha esetleg ugyanezt a jelszót használnák más felületeken is (banki, közösségi média stb.), akkor ott is feltétlenül adjanak meg új jelszót. Aki a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadott, saját érdekében azonnal keresse fel a bankját - zárják közleményüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.01.17 19:35

@Linna:
Csak egy kérdés, minden sértési szándéktól mentesen...
Ha leütnek, kizsebelnek vagy még rosszabb dolog történik, akkor azt azért teszik, mert tudják Rólad hogy készpénzzel járkálsz, a otthon tartod a pénzt.
Ennek valószínűsége nem kicsit nagyobb annál, minthogy a kártyádat ellopva visszaéljenek vele. Pontosabban nem is lehet vele visszaélni, csak ha közreműködsz.
Momentán a bankkártya 100% biztonságot jelent a pénzecskédnek.

A neten persze előfordulnak csalások, de ha tudsz fórumozni, akkor azért az annyira nem reménytelen a helyzet, hogy alapdolgokkal tisztában legyél és elkerüld a károkat. Ha mégis nagyon paranoiás vagy, hát itt megértem a visszafogottságodat.

Bankkártya használata azonban nagyon-nagyon ajánlott. Igazából már készpénznek sem szabadna lennie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Linna, 2019.01.17 19:24

Idős szüleim azt mondják, öreg kutyát már nem lehet új kunsztokra szoktatni, részben ezért, rászben pedig élettapadztalatuk okán elutasítanak szinte minden technikai úri hucutságot. Nincs bankszámlájuk, hitelkártyájuk, és postás viszi a nyugdíjukat. Ez utóbbit én is megfogadtsm, emiatt csekkeken fizetem a rezsit, tehát semmiféle pénzt nem tudnsk kihúzni belőlem még akkor sem, ha már totál szenilis leszek. Sajnos bankkártyám van ugyan, mert voltak dolgok, amik köteleztek rá, de a legújabb már nincs aktiválva, inkább szépen besétálok a bankba. Még jó, hogy minket időseket már nem kötelezhetnek, hogy mondjunk le a kédzpénzről, és ha lenne mit félretennem (ami persze nincs), akkor sem a bankban tartanám.
Szóvsl ez a cikk végülis nem az e-On-ról, hanem az elekronikus átverős kommunikációról szól, amiért ráadásul még fizetünk is! Ennyit a bizalomról a mai Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html