Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csalók élnek vissza az E.on nevével: az ismeretlen elkövetők által küldött e-mailek a megtévesztésig hasonlítanak a cég ügyfélszolgálata által kiküldött számlaértesítő e-mailekre. Felhasználják a levelekben a társaság logóját, de még bizonyos is linkek is a szolgáltató tényleges weboldalára vezetnek. De a levelekben csak pénzt akarnak kicsikarni az ügyfelektől: az átutalni kért összegek általában pár ezer forint összegűek, amelyek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az átverés kiszemelt áldozatai az elektronikus levélben megadott fizetési oldalra kattintsanak.

A kamu fizetési felület is hasonlít az E.on és az OTP Simple Pay felületére. De pár apró különbség alapján felismerhetők a csalólevelek:

  • A csalók által küldött számlaértesítő e-mailek a [email protected] vagy [email protected] címről érkeznek. (A cég által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a [email protected] szerepel.)
  • A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: "Kedves vásárló!" (A társaság által kiküldött valódi e-mailek esetében "Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/" szerepel.)
  • A megtévesztő e-mailekben a feladás dátuma 2019.01.17.00 óra körüli időpont.  (Az E.on által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében a feladási dátumok ettől különbözőek).
  • A csaló számlaértesítő e-mailekben a hivatkozás a számla sorszámára kattintva az E.on-osnak látszó portál bejelentkezési oldalra visz, bármilyen kóddal és jelszóval történő bejelentkezés esetén engedélyezi a belépést.

Az E.on a fentiek alapján a szükséges jogi lépéseket megteszi, és minden ügyfelét kéri, hogy rendkívül alaposan ellenőrizzék a fentiek alapján az e-maileket, és csak akkor indítsák el a fizetési felület segítségével az átutalást, ha a fentiek alapján teljes bizonyossággal meggyőződtek arról, hogy az a társaság valódi portáljára vezet.

Azt is javasolja az energiavállalat, hogy ha mégis rákattintottak a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra és megadták adataikat, akkor mielőbb módosítsák jelszavukat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes), és ha esetleg ugyanezt a jelszót használnák más felületeken is (banki, közösségi média stb.), akkor ott is feltétlenül adjanak meg új jelszót. Aki a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadott, saját érdekében azonnal keresse fel a bankját - zárják közleményüket.