Erzsébet-utalvány: valaki nagyon jól keresett a nyugdíjasok ajándékán

A 2,7 millió magyar nyugdíjas fejenként 10 ezer forintnyi karácsonyi Erzsébet-utalványa 27 milliárdba került a költségvetésnek, és további 540 millió plusz áfát fizetett a Magyar Államkincstár a kibocsátónak szolgáltatási díjként -írja az Átlátszó.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 16. csütörtök, 08:21
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor 2016. november 29-én jelentette be, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra. Ez 2,7 millió nyugdíjasra 27 milliárd forint kiadás jelentett az államnak. Az ajándékról szóló kormányrendelet december 8-án született meg, az utalványokat a külföldön élő nyugdíjasok is megkapták.

Négy darab 2000 és két darab 1000 forint értékű utalvány volt a borítékban a miniszterelnök levele mellett. Az utalványok normál esetben 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekben kaphatók, vagyis a 2000 forintosok egyedileg, direkt a nyugdíjasok miatt készültek. Az utalványokat kibocsátó, állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) honlapja szerint van lehetőség egyedi címletek legyártására a megrendelő kérésére, ám ez esetben a normál 2 százalék + áfa díj helyett 5 százalék + áfa szolgáltatási díjat számolnak fel a megrendelt utalványok névértéke után.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért volt szükség egyedi címletekre, és mennyi bevételre tett szert az EUF a nyugdíjasok utalványából, ezért közadatigénylésben kértük ki a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kapcsolódó dokumentumokat.

Az oknyomozó portál szerint a szerződést 2016. november 30-án, Orbán Viktor bejelentése után egy nappal írták alá, és ebben még borítékonként tíz darab 1000 forintos utalványról volt szó. December 9-én azonban, a kormányrendelet másnapján módosították a megállapodást, ekkor kerültek bele az egyedi címletek: borítékonként négy darab 2000 forintos és két darab 1000 forintos utalványt kellett szállítania az Erzsébet Utalványforgalmazónak a MÁK részére.

Az Átlátszó ugyanakkor rámutat, hogy a szerződés mellékleteként csatolt megrendelőlapon viszont még a borítékonként tíz darab 1000 forintos utalvány szerepel, és ez a dokumentum csak egy kézzel kitöltött papír a 27 milliárd forintról.

Az Átlátszó egy újabb adatigénylése révén kikért dokumentumból továbbá az is kiderült, hogy a MÁK-nak nem kellett emelt összegű, 5 százalékos szolgáltatási díjat fizetni az egyedi címletekért, a 27 milliárd forint értékű utalványokon viszont az oknyomozó portál szerint így is elég sokat, egész pontosan nettó 540 millió forintot kaszált az EUF.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.02.16 11:45

Igen, ezt én már akkor is mondtam hogy itt nem csak az önzetlen segíteni akarás a cél hanem a haveroknak is adni kell karácsonyi ajándékot. De maradjunk a számoknál. Egyrést kifizettek a kézbesítésért 500 forintot a postának és hát 200 forintot a kibocsájtónak aki majd persze a beváltáskor is kap jutalékot :) Na de miért épp ez enne tisztességesen ! Végül is nyugdíjasonként 700 forint lett elq.rva a semmire és még egy csomó ember is feleslegesen dolgozhatott aminek a költsége nincs is benne a 700 forintba. Hát tényleg kell oktatni az állami vezetőket, de jó lenne ha nem hülyeségre tanítanák őket mert abban már így is túlképzettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html