Özönvízszerű esőzésekre készül a Fővárosi Csatornázási Művek

A klímaváltozás következtében jelentkező özönvízszerű esőzések kezelése érdekében tavasszal megkezdődött a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep záporvíztározó kapacitásának bővítése - olvasható a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. oldalán.
Szász Péter, 2019. június 4. kedd, 14:55
Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

2019. október elejére az eddigi 3300 köbméter helyett 7000 köbméter záporvíz tározására és azt követő tisztítására lesz képes a telep a 80 ezer köbméteres napi kapacitása mellett - írják.

A bővítés ideje alatt, összesen körülbelül két hónapig, nem tud fogadni záporvizeket a tározó, de július 24-étől újra üzembe lép.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep naponta 80 ezer köbméter szennyvizet képes megtisztítani. Kizárólag a kapacitását meghaladó, egyes esetekben előforduló, özönvízszerű esővízzel együtt érkező mennyiség kerüli el a telepet, addig az időtartamig, amíg a bővítő beruházás lehetővé nem teszi a régi víztározó újra beüzemelését.

Várhatóan 2019 őszétől pedig a telep jóval nagyobb mennyiségű csapadékvíz felfogására is képes lesz, annak érdekében, hogy tisztítást követően, a lehető legtöbb szennyvíz megtisztulva kerüljön vissza az élő vízbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.06.06 09:17

@antitroll: Szép is a fekália a folyó tetején úszva.

Márpedig az özönvízszerű záporok egyre gyakoribbak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.06.05 20:16

@rigolya:
Kvázi lehetetlen. Budapest belső kerületei kizárólag egyesített csatornarendszerrel épültek.
Gondold végig, mennyi pénzbe kerülne és hát fel kellene túrni az egész várost...
Én sem tudom a megoldást.
A cikk egyébként nem fejti ki a teljes igazságot. A budapesti Duna szakaszon több olyan csatoprnabekötés van, amelyek korábban állandó szennyvízbefolyások voltak. Ilyen például a Petőfi hídnál egy kb 2 méter átmérőjű csatorna. Ha kicsit alacsonyabb a Duna, akkor látható.
Ez is egy olyan jelenleg nem aktív csatorna, amely még mindig összeköttetésben áll a csatornarendszerrel, Amikor a XI. kerületet elkapja egy monszun, akkor a közcsatorna hálózat "túlcsordul" ebbe a régi főcsatornába és a felesleg, amit a most kiépült rakparti gyűjtőcsatorna nem bír elvinni, az a Dunába zúdul be.
Nagy bajt azért ez nem okoz. Egyrészt, mert nem állandó, másrészt ezekben az esetekben a szennyeződés az esővíz miatt jelentősen hígul.
Nagyobb probléma, hogy ilyen "túlfolyó" van a Ráckevei-Duna felé is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.06.05 12:31

A BP lakásokat kötelezni az esővíz és a szennyvíz elkülönítésére?

Mondjuk ennek megfelelő csatornarendszert kialakítani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html