Megszórják támogatással a vidéki földeket

Mintegy 187 ezer pályázat nyert támogatást, összesen 1317 milliárd forintnyi összegben a Vidékfejlesztési programban. Bár a keretet kimerítették, pályázatok még mindig vannak.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 18. vasárnap, 11:47
Fotó: Pixabay

Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás - írja a 2014 és 2020 között elérhető uniós forrásokat szétosztó Vidékfejlesztési program eddigi eredményeiről a Magyar Nemzet.

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a lapnak elmondta, hogy az eddig lezárult 64 pályázat közül az élelmiszeripari cégeknek eddig 113 milliárd, a borászatoknak pedig 35 milliárd forint támogatást ítéltek oda. A kertészeti fejlesztéseknél ez idáig közel 80 milliárd forint értékben hozott döntést a tárca, az állattartó gazdák a telepek korszerűsítésére és trágyatárolók létesítésére 121 milliárd forint értékben kaptak pénzt. A forráskeretet már lényegében kimerítették a kiírásokkal.

Jelenleg tíz felhívásra nyújthatnak be pályázatokat az érintettek: többek közt az egyedi szennyvízkezelési projekteket támogató felhívás 12 milliárd forintos kerettel, az öntözésfejlesztésekhez nyújtott támogatás ötvenmilliárd forintos keretösszeggel és az erdősítési felhívás 39 milliárd forintos kerettel. De pályázhatók források a tanyák háztartási léptékű villamosenergia-, vízellátás-, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseire összesen 8 milliárd forint értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK