Ezt kell tennie, ha a DRB bankcsoportnál vezette számláját

A február havi béreket, illetményeket - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a Magyar Államkincstár postai úton küldi meg az érintetteknek - tájékoztatta a Magyar Államkincstár és az MNB. Azok a nyugdíjasok pedig, akik DRB bankcsoportnál vezették számlájukat, postán kapják kézhez ellátásukat - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Inforádió, MTI, 2015. február 26. csütörtök, 15:57
Fotó: Napi.hu

Postán kapják kézhez ellátásukat azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Erről, és a további teendőkről az érintetteknek március első hetében tájékoztatót is kiküldenek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szintén csütörtökön közölte, hogy a már benyújtott bevallásban, vagy a 17-es számú átvezetési és kiutalási kérelemben a DRB-hez tartozó pénzintézetnél vezetett számlára kezdeményezett kiutalásoknál az érintett adózók kérelmezhetik, hogy egy másik pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlaszámra történjen a kiutalás - olvasható a közleményben.

MNB, Államkincstár: az érintettek ügyfelek másik pénzintézethez utaltathatják illetményeiket

A munkáltatónál kell jelezni, ha valaki a Buda-Cash-ügyben érintett pénzintézeteknél vezetett számlára kapja fizetését, a Magyar Államkincstár ügyfeleinek pedig a megyei igazgatóságnál kell kérelmezniük, hogy illetményüket más pénzintézethez utaltassák. A február havi béreket, illetményeket - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a Kincstár postai úton küldi meg az érintetteknek - tájékoztatta a Magyar Államkincstár és az MNB az MTI-t.

Az MNB felhívja azok a figyelmét, akik munkabérüket a DRB Bankcsoportnál vezetett számlára kapják, azonnal jelezzék ezt munkáltatójuknál, és kérjék, hogy munkabérüket más módon kaphassák meg.

A Buda-Cash-ügyben érintett hitelintézeteknél számlát vezető ügyfelei március első hetében kérelmezhetik lakóhelyük/tartózkodási helyük szerint illetékes megyei igazgatóságánál, hogy a béreket, illetményeket, a családtámogatási-, illetve fogyatékossági ellátásokat más pénzintézethez utaltassák.

A Buda-Cah Brókerház ügyével összefüggésben a Magyar Nemzeti Bank a DRB Bankcsoportnál - BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank -, rendelt el kifizetési korlátozásokat.

A kérelemben fel kell tüntetni az ellátás pontos megnevezését, illetve az új pénzintézet nevét és az ahhoz tartozó folyószámla számát; a változtatási kérelem beadását követően a 2015. február hónapra járó támogatást a kincstár az ügyfél által újonnan megnyitott számlára utalja. Kérelem hiányában a 2015. február havi és az azt követő hónapok ellátásait az ügyfél lakcímére, postai úton küldi ki a kincstár.

Azt is hangsúlyozzák, hogy 2015. március első hetét követően is benyújthatnak az ügyfelek kérelmet arra vonatkozóan, hogy a jövőben esedékes - a kincstár által teljesített - bérük, illetményük és támogatásaik mely számlára kerüljenek utalásra.

A családtámogatási és fogyatékossági ellátással érintett ügyfelek részére - legkésőbb március első hetében - a Kincstár tájékoztató levelet is postáz.

A DRB Bankcsoportnál vezetett számlákra vonatkozóan adott megbízások - például állampapír kamat- és/vagy tőkekifizetés összege feletti rendelkezés, stb. - teljesítéséért a Kincstár nem vállal felelősséget - teszik hozzá.

Az önkormányzatokat érintően még zajlanak az egyeztetések; a kincstár minden segítséget megad a kialakult helyzet megnyugtató rendezéséhez.

Arra kérik az érintett ügyfeleket, hogy a további teendőkről számlavezető bankjuknál tájékozódjanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK