Csökkentette energiafelhasználását és a hálózati gázszivárgást is a Tigáz Zrt. - derül ki a társaság fenntarthatósági jelentéséből. A szolgáltató munkacsoportot állított fel a vezetékekből elszivárgó metángáz felderítésére és a szivárgás kiküszöbölésére, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve hatékonyabb tömítőanyagokat fejlesztenek, illetve egy 1400 nyomásszabályozóból álló monitoringrendszer üzembe helyezését is tervezi a cég a vezetékeken. Az elszivárgás a társaság szerint tavaly több mint negyedével csökkent.

A társaság tavaly bezárt több, nem gazdaságosan működő, nagy energiafelhasználású telephelyet, helyettük pedig kisebbeket bérelt és korszerűsített. A vállalat hajdúszoboszlói telephelyén kicserélték az elavult kazánt és a régi nyílászárókat is. A károsanyag-termelést és -kibocsátást csökkentette emellett a gépkocsi-használat és a hulladékkezelés racionalizálása. A Tigáz csoportszinten tavaly 7822 tonna széndioxidot bocsátott ki, szemben a 2010-es 7893 tonnával.

A vállalat  több hazai egyetemmel is együttműködik, egyrészt a szakember-utánpótlás biztosítása, másrészt a korszerű technológiák adaptálása érdekében. A Tigáz Miskolcon saját minősített oktatóbázissal rendelkezik, amely rendszeresen szervez tanfolyamokat és műanyaghegesztő-minősítő vizsgákat a gázszolgáltatással kapcsolatos szakmákban dolgozóknak. A felsőoktatási együttműködés keretén belül a Pécsi Tudományegyetemen a lakások légellátásával kapcsolatban folynak vizsgálatok, az Épületgépészeti Tanszék kutatásai alapján fejlesztették ki azt a módszert, amelynek célja az épületek légforgalmának modellezése.