Ezzel a trükkel mérhettek 30 fok alatti vízhőmérsékletet a Dunán

A napokban 30 fok fölé emelkedett a Duna vizének hőmérséklete Paksnál, ami azt is jelentette volna, hogy le kellett volna állítani az erőművet. Bár az erőmű kommunikációja szerint nem lépték át ezt a kritikus határt, egyes szakvélemények szerint ez csak egy jogi kiskapunak köszönhető.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 29. szerda, 21:40
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi hetekben a kánikula és az alacsony vízállás miatt annyira felmelegedett a Duna, hogy a víz hőmérséklete elérte a blokkok üzemeltetésére vonatkozó adminisztratív korlátot. Vagyis, ha tovább melegszik a folyó, le kellett volna állítani az egész erőművet. A szabályok szerint akkor kellett volna lépni, ha a Duna hőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk - írja a 444.hu.

A G7 viszont arról ír, hogy lehetett volna hivatalos mérés során is 30 fok feletti hőmérsékletet regisztrálni a Dunában, de egy jogi kiskapunak köszönhetően nem abban az időszakban mértek, amikor a legmelegebb a folyó.

Miután az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megküldte a hivatalos mérési adatokat az Energiaklubnak, kiderült, hogy a mért csúcshőmérséklet 29,88 fok volt. Ezt az adatot azonban még az előtt rögzítették, hogy a Duna elérte volna a napon belüli legmagasabb hőmérsékletét.

Az erőműnek az előírások szerint naponta 11 és 14 óra között kell méréseket végeznie. A G7 szerint viszont az augusztusi mérések jellemzően ennek a három órának az első felében, 10:30 és 12:30 között voltak, vagyis nem akkor, amikor a Duna a legmelegebb.

A Duna a csúcshőmérsékletét - korábbi mérésekre alapozva - jellemzően délután 4 és 6 óra között éri el, így amikor dél körül 29,8 fokot mértek, akkor délután öt körül könnyen mérhettek volna akár 30,5 fokos hőmérsékletet is, aminek komoly következményei lettek volna.

A G7 idézi Vízügyi Főigazgatóság adatait is, miszerint ugyanabban a hat napban, amikor Pakson 29,8 fokot mértek, 10 kilométerrel lejjebb késő délutánra 30-30,2 fokig hevült a Duna.

A fotó forrása: Czakó Balázs/MVM Paks.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.30 09:38

Nem szakemberként, csak józan cigány ésszel, ahogy szárad a kárpátmedence, egyre kevesebb lesz a Duna vize, nem lesz víz a felcsuti vasút iker- gigaprojekt (árulás minden szinten- páva projekt) müködtetéséhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html