Felminősítette az Eximbankot az S&P

A magyar szuverén osztályzattal azonos szintre emelte csütörtökön Magyar Export-Import Bank (Eximbank) besorolásait a Standard & Poor's.
MTI, 2016. szeptember 22. csütörtök, 19:49
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött londoni indoklásában felidézte, hogy múlt héten Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az addigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra javította, visszaemelve a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Csütörtökön az S&P bejelentette, hogy az új magyar államadós-besorolással azonos szintre, vagyis "BB plusz/B"-ről szintén "BBB mínusz/A-3"-ra minősítette fel az Eximbank hosszú és rövid távú osztályzatait.

Pénzügyi stresszben állami segítséget kapna

Az indoklás szerint a pénzintézet osztályzatát azért hozza összhangba a magyar szuverén adósságkötelezettségek besorolásával, mert nézete szerint az Eximbank kormányzati kötődésű szervezet, és szinte bizonyosra vehető, hogy a magyar kormány időbeli és elégséges rendkívüli támogatásban részesítené a bankot pénzügyi stresszhelyzet kialakulása esetén.

Az Eximbank kritikus szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára, és arra, hogy mennyire rá van utalva a külkereskedelemre - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az Eximbankot integráns kapcsolatrendszer fűzi a magyar kormányhoz, amely a bank egyedüli tulajdonosa és kötelezettségeinek törvényi garantálója.

HOZZÁSZÓLÁSOK