Fidesz-közeli kézben a győri Audi-földek

A fideszes vezetésű győri önkormányzat ügyvédje, rajta keresztül pedig egy hozzá több szálon kapcsolódó offshore-hátterű cég szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol várhatóan az Audi logisztikai központja épül majd - derítette ki a hvg.hu.
NAPI, 2012. augusztus 24. péntek, 11:37
Fotó: Napi.hu

A győri ipari parknál lévő földeket tavaly ősszel még szántóföldként vásárolt fel akkori tulajdonosaiktól Borkai Zsolt polgármester közeli ismerőse, Rákosfalvy Zoltán. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd birtokába került ingatlanon - telekalakítás címén - tavaly év végén a város is társtulajdonos lett, bár utóbbi csak az időközben egy helyrajzi szám alá került ingatlan kisebb részét birtokolja - írta a hvg.hu. Rákosfalvy nemcsak a Borkai-vezette önkormányzatnak dolgozik, de a Fidesz országgyűlési frakciójával is megbízási szerződésben állt. Egy, az atlatszo.hu-ra feltett kimutatás szerint Lázár János jelenlegi államtitkárnak, volt frakcióvezetőnek adott jogi tanácsokat több mint nyolcmillió forintért.

Idén márciusban a körzeti földhivatal engedélyezte a "termőföldrész más célú végleges hasznosítását ipari-kereskedelmi terület kialakítása céljából". A földhivatal határozatában már az is szerepel, hogy az átminősített ingatlan "előreláthatólag a bővülő Audi gyár további sikeres működését hivatott kiszolgálni". Az Audi várhatóan milliárdos beruházását valósít meg a területen - bár az autógyár hivatalosan nem nyilatkozott arról, hol építi fel logisztikai központját.

Offshore-lovagok a háttérben

Az ingatlan nagy részét csak rövid ideig birtokolta Rákosfalvy, tulajdona idén áprilisban az SR Invest Logistic Kft.-hez került. A földhivatal "tulajdonjog-elismerése" jogcímen jegyezte be a változást - írta a hvg.hu. A 2010 januárjában alakult társaság ügyvezetője Rákosfalvy Zoltán élettársa, Horváth Mónika. A cég székhelye megegyezik az ügyvédi iroda címével, sőt, az SR Invest társasági szerződésében szereplő elektronikus elérhetőség és Rákosfalvy e-mail címe ugyanaz. Az önkormányzattal közös ingatlant birtokló SR Invest egyetlen tulajdonosa egy luxemburgi székhelyű offshore cég, az SR Group SA. A luxemburgi céget Rákosfalvy képviselte a magyar kft. megalapításakor. (Érdekesség, hogy az SR Invest alapításakor az SR Group SA-t ugyanazon a luxemburgi címre jegyezték be, ahová az egykor balatoni beruházásairól ismert, jelenleg felszámolás alatt álló SCD-csoport luxemburgi anyacégét, az SCD Balaton Development SA-t.)

Gyorsan kaptak engedélyt

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség májusi határozata jelezte, az ingatlanon nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni. A területen közel 17 hektáron a Győri Logisztikai Központ épül, amiből nagyjából 7 hektárt beépítenek. A tervezett létesítmény főként raktáraknak és beszállítói csarnokoknak ad majd otthont, méghozzá "gépjárműgyártáshoz szükséges autóalkatrészek tárolása, raktározása és továbbítása céljából" - derül ki a határozatból. Az engedélyeket rövid idő alatt sikerült megszerezni, a májusi határozat meghozatalának idején már hat szakhatóságtól, illetve hivataltól kapott zöld lámpát a beruházás. Ez annak tükrében nem meglepő, hogy Borkai Zsolt polgármester tavasszal hangoztatta, a város érdeke, hogy az Audi Győrben építse fel a logisztikai központját - emlékeztetett a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.08.26 06:24

@elmufioka: Hagyd mar, frici azt is megmagyarazna ha orban sajat kezuleg lopna el a tarcajat a szeme lattara. Az ilyen vak hivo gyoker meg a pin kodot is megadna orbannak, hatha keves volt a kp :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.26 04:25

@Fricibacsi:
"Ilyen volt a simicskás Hosszú bájtok éjszakája, Josip Totjh meg társai. Zuschlág, Lados, Weiszenberger, Hunvald, Kabai, Kaszab, Csonka, stb nem kamu történet."
Oh, te mekkora naiv vagy! Azt hiszed a "nem kamu történet"-ekben mindent felgöngyölítettek, és elkapták az összes felelőst? Vagy neadjisten, odadobtak a közvéleménynek néhány szem előtt lévő kis halat, és aztán kuss? Ha szerinted a válasz igen, akkor gondolkozz el szépen miért. Talán azért, mert nagy halakat nem szokás boka megütése nélkül feldobni. Mert végülis az utolsó bizonyíték mindig egy eskü alatt tett tanúvallomás, azt nem lehet iratmegsemmisítőbe vagy lakat alá tenni. Ha ki merik mondani.
Akkor még azon gondolkozz el, hogy hosszú bájtok éjszakáján mégis hány nagy hal bukott volna? Létezik egyáltalán ilyen ügyben évekre leültethető kis hal? Nem követelné valaki az eltűnt adatok helyreállítását? Még mindig nem érted miért nem mer egyetlen APEH-os sem névtelen szivárogtatáson kívül bármit is tenni??? Ennyi volt, túl jól sikerült az eltakarítás, akármi is tűnt el.
De figy, nem is értem miért kell ezt rögtön a jobboldal elleni támadásnak venni. Ennyire kiveszett már belőletek a kreativitás összeesküvés-elméletek gyártásában, hogy nem tudjátok a legjobbat kihozni belőle? Segítek, utazzunk meseországba egy hipotetikus ténykeverékért. Mi van, ha a teljes fidesz családját sakkban tartják baloldali kötődésű maffiózók, és közülük az egyik keresztapát, a jobboldalinak álcázott simicskát (kinek közgépe szintén ezen fenyegetés miatt kap csak annyi megbízást) ki kell nevezni az APEH élére. Ő megteszi a dolgát baloldali barátai anyagaival, majd a baloldali sajtó a fidesz lejáratása céljából még meg is írja ezt a műveletet, hagy veszítsenek 2002-ben. Nem megnyugtatóbb ez a verzió neked, jobbosnak?
Kérlek, inkább találj ki ilyeneket, mint hogy abszolúte nulla tudással a teljes igazság lehetséges kiterjedéséről, kijelentsd, hogy mi kacsa és mi nem. Én se tudom mennyi disznóság folyik itt. Még azok sem tudnak mindenről, akik részt vesznek bennük. Te elbizakodott barom. Jó tanács kezdőknek: csak azoknak higyj, akikre az életedet bíznád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.08.24 22:18

@homer11: "orbán valószínűleg gyorsan rendet tenne a maffiában."

Ez biztos, ő a "legnagyobb" keresztapa, Pintérrel karöltve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2012.08.24 20:22

@rigolya: bizony, a fricc jól mondja, ha meg akarsz úszni egy bűncselekményt, akkor a fidesz maffiához kell tartozz. ott aztán bármit elkövethetsz, a maffia megvéd. már csak azért is, mert egy másik fideszes maffiatagnak kellene ellened eljárni. az meg vicces lenne, ha a vérkomcsi fideszes patkányok egymás ellen dolgoznának, orbán valószínűleg gyorsan rendet tenne a maffiában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.24 14:47

@Fricibacsi: S még egy fideszes képviselőt sem ítéltek el??? A Vegyépszer pedig nem szándékosan költött másra EU-s támogatást???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html