Koalíciós vitát okoz a románoknál egy földgáz-lelőhely

Feszültséget okozott szerdán a román kormánypártok között a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről szóló törvénytervezet, ezért ennek megszavazását ismét elhalasztották legalább egy héttel. A magyar kormány stratégiai terveiben is szerepel a földgáz-vásárlás a területről.
Szabó Dániel, 2018. október 3. szerda, 20:32
Fotó: Shutterstock

A román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és kisebbik koalíciós partnere, a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) közötti nézeteltérésre már kedden fény derült. Akkor a képviselőház három illetékes szakbizottságának üléséről a kisebbik kormánypárt törvényhozói kivonultak. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy a szociáldemokraták előzetes hatásvizsgálat nélkül, a honatyáknak az utolsó pillanatban eljuttatott módosításokkal akarták megváltoztatni a törvénytervezetet, amelyet szeptember végén a szenátus már megszavazott.

Szerdán a képviselőház plenáris ülésén a kormánykoalícióval a parlamentben együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is csatlakozott az ALDE álláspontjához és azt kérte, küldjék vissza a tervezetet a szakbizottságokhoz, amibe a szociáldemokraták beleegyeztek, hiszen a két kisebbik párt támogatása nélkül nem lett volna meg a parlamenti többségük a jogszabály elfogadásához.

Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke elmondta, váratlanul érte őket a szociáldemokraták által beterjesztett több tucatnyi módosítás, és felkérte a pénzügyminisztert, terjesszen be számításokat arról, hogy a javasolt indítványoknak milyen hatásuk lesz a költségvetésre.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is azt kifogásolta, hogy a szenátusban elfogadott változat jelentősen módosult az alsóházi szakbizottságokban és a javasolt módosítások indoklását kérte a szociáldemokratáktól.

A fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt az idén már megszavazta a parlament olyan formában, amely nem volt kedvező a kitermelésben érdekelt vállalatoknak. Klaus Iohannis államelnök augusztus elején visszaküldte a törvényhozásnak azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között.

Szeptember végén a szenátus kedvező feltételeket fogadott el a kitermelő vállalatok számára, így több adókedvezményt biztosított és a következő évtizedekre változatlanul hagyta a jelenlegi kitermelési járadék értékét. A szociáldemokraták azonban most ismét több szigorító feltételt indítványoztak az alsóházban.

A jogszabály alapján kell döntést hozzon az idén az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom, hogy kitermeli-e a Fekete-tenger talapzatában talált földgázt. A nyersanyag megvásárlásában Magyarország is érdekelt, amely komolyan tervez az itteni beszerzésekkel.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.08 16:07

"A magyar kormány stratégiai terveiben is szerepel a földgáz-vásárlás a területről."

Ahogy azt Móricka elképzeli. Kapásból 3 dolgot tudnék mondani hogy miért nem fogunk kapni soha abból a gázból, csak már nem adok tanácsot ingyen.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.10.08 08:34

Megint a kapzsi, mohó és pénzéhes politikusok, akik más munkájából akarnak kaszálni. Ezek qurnak szét mindent, tesznek tönkre országokat, mindent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html