Fontos változás a közüzemi tartozásoknál - százezrek foroghatnak kockán!

Mi történik, ha már a hírközlési vagy közüzemi szolgáltatóval régen megszűnt a szolgáltatói szerződésünk és több év múlva jelentkezik egy behajtó cég azzal, hogy jelentős összegű számlatartozást fizessünk meg részére. Jogos lehet-e az ilyen követelés? Az elévülés általános időtartama öt év, de 2018 decembere óta a gáz- vagy áramszolgáltatás esetén már csak három év.
K. Kiss Gergely, 2019. február 1. péntek, 14:13
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Budapesti Békéltető Testület eljárása során a fogyasztók több alkalommal adtak be olyan kérelmet, melyben azt kérik, hogy törölje a behajtó cég a tartozásukat, mivel erről a korábbi szolgáltató nem küldött semmilyen felszólítást vagy értesítést részükre. Ugyanis sokszor a szolgáltatók a fogyasztói szerződésből keletezett pénztartozásokat átruházzák követelést kezelő cégekre, amelyről egyidejűleg a fogyasztót is értesítik.

Ezt követően a fogyasztó már csak az engedményessel szemben tud hivatkozni a tartozása esetleges elévülésére. Ha a követeléskezelő vállalkozás nem tudja tértivevénnyel vagy más egyéb módon igazolni, hogy az elévülési időn belül küldött felszólítást a fogyasztó részére, akkor a tartozás később bírósági úton már nem érvényesíthető vele szemben - figyelmeztet közleményében a testület.

Az elévülés olyan jogkövetkezmény, amelyet követően a pénztartozást már nem lehet bírósági úton érvényesíteni. Arra azonban, hogy a pénztartozás már elévült annak a fogyasztónak kell hivatkoznia, akinek az érdekében áll, illetve amennyiben az elévült követelést a fogyasztó utóbb teljesíti, úgy azt már nem követelheti vissza.

A pénzkövetelések általában 5 év alatt évülnek el. Az elévülést azonban megszakítja, ha a pénztartozást a fogyasztó elismeri vagy annak részletfizetésében megállapodik, arról felszólítást vesz át vagy a követelést fizetési meghagyásos illetve bírósági eljárásban vele szemben érvényesítik.

Az általános 5 éves elévüléstől vannak eltérő elévülési szabályok egyes speciális fogyasztói szerződésekben. Az elektronikus hírközlési szerződésekből eredő polgári jogi igények 1 év alatt évülnek el, melyet a fizetési késedelem vagy a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani. A jogosulatlan útdíjhasználatból illetve a parkolási pótdíjakból eredő tartozások szintén 1 év alatt évülnek el. A víz- és csatornadíjból vagy a szemétdíjból eredő tartozások elévülési ideje pedig 5 év. 2018 decemberében pedig módosult a gáz- vagy áramszolgáltatással kapcsolatban keletkezett tartozások elévülési ideje 3 évre.

A békéltető testület tanácsai a fogyasztóknak

  • Minden esetben kérjenek a szolgáltatótól vagy a behajtással megbízott követeléskezelő vállalkozástól egy részletes kimutatást a pénztartozás keletkezési idejéről és pontos összegéről.
  • Kérjék a postai értesítőt arról, hogy a tartozásról szóló felszólítást számukra kézbesítették. A postai kézbesítésnél itt is érvényesülnek kézbesítési vélelem szabályai, tehát ha a hivatalos iratot nem veszik át és az "nem kereste" jelzéssel megy vissza a feladónak, akkor a 2. meghiúsult kézbesítést követő 5. munkanapon azt kézbesítettnek kell tekinteni.
  • Addig ne kössenek a pénztartozás kifizetésére részletfizetési vagy egyéb egyezségi megállapodást a vállalkozással, amíg nem győződnek meg arról, hogy a tartozásuk valóban fennáll vagy már elévült.
  • Ha valószínűsíthető, hogy a tartozás esedékessége és annak követelése között sok idő telt el, hivatkozzanak arra, hogy a tartozásuk már elévült.
  • Ha a fogyasztó pénztartozását már engedményezték, akkor a pénzkövetelések törlése iránti kérelemmel már csak a jogutóddal, azaz az engedményessel szemben lehet fordulni.
  • Ha a fogyasztó vitáját nem tudja a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást akár már mobilapplikáción keresztül is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.02.01 16:41

Az a baj hogy semmi szankció nincs arra hogy jogosulatlan tartozást nem követelhetnek rajtad. Pedig szerintem ez csalás. Tévedésben tartanak fenyegetnek zaklatnak nagyon sok esetben teljesen alaptalanul és semmit nem tehetsz kiszolgáltatott vagy. Én kb 2 évig leveleztem egy ügyben mire véget ért. Egy cég megvette a NAV tól egy tönkrement szolgáltató kintlévőségeit. Már a NAV ajánlatában is az állt hogy "nem behajtható elévült követelések" ennek ellenére megvették. Több ezer ember adatait megkapták a vevőlistával együtt. A vevő kiadta a listát egy ügyvédi irodának aki elkezdte küldözgetni a felszólító zaklató leveleit hogy tizen pár ezer forinttal tartozol. (Megkockáztatom az ügyvédi iroda és a listavevő cég ugyanazon tulajé) Felforgattuk a 10 éves irattárat megtaláltuk a számlákat befizetéseket és láttuk hogy bizony nem tartozunk. Persze megírtuk tértivénnyel úgy ahogy kell és kértük hogy árulják már el miért tartozunk mert azért csak arra hogy beírják egy levélbe hogy 2600 + kamatok +14ezer ügyvédi költség még nem szoktunk postára szaladni csekket feladni :) Megírták persze újabb fenyegetés újabb sárga csekk stb és hát perrel fenyegettek és követelték hogy én bizonygassam az ő 100 km-re lévő irodájukban hogy nekem van igazam :) - anyád ! majd ha látni akarod akkor kifizeted azt az ügyvédi díjat nekem amit magadnak felszámoltál + utazás és akkor látod vagy idejössz és ingyen megnézheted. Persze ez nem tetszett így jött még pár levél aztán csend lett majd egy évig. Aztán jött egy közjegyzőtől egy fizetési meghagyás :) No csak no csak ! Persze a közjegyzőhöz nem azt és nem úgy adták elő ahogy volt sőt már nem is annak a cégnek tartoztam mint korábban és kb 3x annyival mint korábban mert szépen pörgött náluk a számláló, de ez is a lélektani hadviselés része lehet :) Annak rendje módja szerint ?ellenvetéssel? éltünk ?ha pör legyen pör? ! Hát nem lett, mert amit eddig írtam az szinte fillérekbe került a csalóknak viszont ki kellett volna fizetni a per illetékét amit már nem tettek meg. Nyilván alapos okuk volt rá, de mégis csak felháborító hogy ezt 2018 ban Magyarországon büntetlenül és következmények nélkül meg lehet tenni !!! És akkor hány olyan eset lehetett aki már az elején a tizen ezrekre azt mondta hogy kifizetem csak hagyjanak békén mert se kedve se ideje se papírjai nem voltak bizonygatni az igazát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.02.01 16:17

Az a baj hogy semmi szankció nincs arra ha hogy jogosulatlan tartozást nem követelhetnek rajtad. Pedig szerintem ez csalás. Tévedésben tartanak fenyegetnek zaklatnak nagyon sok esetben teljesen alaptalanul és semmit nem tehetsz kiszolgáltatott vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html