Fordulat jöhet Európában

A geopolitikai feszültség éleződése miatt csökkenő indexekkel indul várhatóan a kereskedés szerdán a vezető nyugat-európai tőzsdéken.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 9. szerda, 08:09
Fotó: Reuters

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 33 ponttal, a frankfurti DAX 73 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 36 ponttal süllyed a nyitásban. A hangulatra a koreai feszültség éleződése nyomja rá a bélyegét. Az észak-koreai hadsereg szóvivője közölte, hogy "komolyan mérlegelik" egy Guam elleni csapás lehetőségét. Trump elnök pár órával korábban azt üzente Phenjannak, hogy az Egyesült Államok "tűzzel és dühhel" fog válaszolni minden fenyegetésre. A piacok eddig általában nem nagyon vették komolyan az észak-koreai kardcsörtetést, most azonban aggódnak, minthogy az ország valóban haladást ért el nukleáris programjában.

Fontos piacbefolyásoló adat szerdán nem érkezik, a befektetők már a pénteken esedékes amerikai inflációs adatokat várják, hogy valami fogódzót kapjanak az amerikai monetáris szigorítás mértékét és ütemét illetően - írja az MTI.

Kedden erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,14 százalékkal, a DAX 0,28 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,21 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,26 százalékkal ment föl.

Az észak-koreai-amerikai nyilatkozatháború eladási hullámot váltott ki Ázsiában. A szöuli Kospi 0,8 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 1,3 százalékkal, a Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng pedig 0,8 százalékkal esett a kereskedés vége felé.

Az olajpiacon lemorzsolódtak a jegyzések. A kedvező amerikai munkaerőpiaci adatok és az amerikai kútfurások számának enyhe csökkenése, továbbá a szaúd-arábiai export beharangozott visszafogása támogatja az árakat, de az OPEC nagy kínálata semlegesíti ezt. A jegyzéseket erősen befolyásolhatja az amerikai tartalékok alakulása, amelyről késő délután esedékes adat.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára szerda kora reggelig 22 centtel 51,92 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 15 centtel 49,02 dollárra süllyedt.

Az arany ára a nemzetközi feszültség erősödésének hatására emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) szerda reggel 1265,18 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint kedd este.

HOZZÁSZÓLÁSOK