Egy húzással a Fradi lett a világ legértékesebb csapata

Olyan ügylettel emeltek tőkét a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.-ben, amely több mint 3000 milliárd forintra értékelte fel a vállalatot - írja a G7.
Szász Péter, 2019. március 24. vasárnap, 12:10
Fotó: Napi.hu

A cégiratok szerint a vállalat közgyűlése február közepén döntött arról, hogy két darab ezer forintos névértékű részvényt bocsát ki, és ezzel 20 007 000 forintra növeli a cég alaptőkéjét.

A részvényeket lejegyző Ferencvárosi Torna Club azonban nem kétezer forintot fizetett a 0,01 százalékos tulajdonrészt megtestesítő papírokért, hanem 300 milliót. Azaz egy ezer forintos névértékű részvényt (amilyenből több mint húszezer van a cégnek) 150 millióért jegyeztek le.

Ezzel a tranzakcióval nagyjából 3001 milliárd forintra értékelték a Fradi labdarúgócsapatát - olvasható a portálon.

Az ügylet magasabbra értékelte a magyar bajnokság éllovasát, mint amennyire a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együttes értékét becsülte tavaly a KPMG.

A portál szerint a lépésre minden bizonnyal azért került sor, mert a Fradinak forrásbevonásra volt szüksége, vélhetően megszorultak. Mindenesetre egy labdarúgócsapat ilyen típusú finanszírozása több szempontból is aggályos lehet. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa a részvényeket most is aranyáron lejegyző FTC, amely viszont jelentős részben állami támogatásokból működik. Így a túlárazott részvényvásárlás közvetett állami támogatásaként is értelmezhető. Ezt pedig - amellett, hogy rossz az optikája - az Európai Labdarúgó-szövetség sem szereti.

A Fradi bevételei brutális mértékben emelkedtek az elmúlt években. Tavalyelőtt a csapat 5,37 milliárd forintból gazdálkodhatott, szinte pontosan annyiból, mint amennyit 2010-ben a két akkori leggazdagabb klub kivételével a teljes liga.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.03.24 12:26

Attól, hogy a fradi így televásárolhatja magát külföldi csavargókkal, a magyar foci ugynaugy értéktelen ahogy slovákia bizonyítja, legfeljebb a hazai bajnokságban egy csapat mard, indíthatna 12 fradit verjék egymást és a fradi állandóan naerni fog, nem lesz frrusztrált, a csapatsport sportszerüsége pont az összes induló egyenlő feltételeiről szól, nemhogy eleve kijelölöm a győztest a pénzügyialapfeltételekkel, versenyhivatalnak itt is lenni kéne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html