Keményen lecsapott a hatóság a kispénzű nyugdíjasok vámszedőire

Napi 100 forintos befizetés után akár 3,5 millió forintos temetési támogatást ígért reklámjaiban egy biztosító az időseknek. A valóságban viszont csak 50-100 ezer forintot fizetett az ügyfeleinek. A versenyhivatal 150 millió forintra büntette a céget és az ügynökét.
Herman Bernadett, 2020. január 10. péntek, 10:45
Fotó: Getty Images

Egy korábbi versenyhatósági döntés felülvizsgálatát követően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentősen megemelte az időskorúakat célzó megtévesztő reklámok miatt kiszabott bírságot, amelyet a biztosítás ügynökének, illetve a terméket nyújtó biztosítótársaságnak kell megfizetnie. A 4Life Direct és a Red Sands Life egyszer már visszafizetett 100 millió forintot a hatóság utasítására a becsapott ügyfeleknek, de most újabb bírságot kapott.

Sok pénzt ígértek az időseknek

A Gazdasági Versenyhivatal 2015 decemberében úgy döntött, hogy a gibraltári székhelyű Red Sands Life Company (Europe) Limited által nyújtott és a 4Life Direct Kft. által közvetített Időskori Biztonság életbiztosítás reklámkampányával a két vállalkozás megtévesztette a megcélzott időskorú fogyasztókat 2012 decembere és 2015 májusa között, mert félretájékoztatta őket a biztosítást nyújtó vállalkozás kilétéről. A cég azt a látszatot keltette, hogy a szolgáltatást a 4Life Direct Kft. nyújtja, és nem a Magyarországon képviselettel és fiókkal sem rendelkező Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited.), illetve arról is, hogy a biztosítás minden konstrukciója érdemi anyagi segítséget jelenthet-e a temetési és egyéb költségek fedezéséhez.

A reklámozó társaságok fellebbezése nyomán a Kúria megalapozottnak ítélte a Versenyhivatal döntését, ám arra kötelezte a GVH-t, hogy új eljárásban külön vizsgáljon minden egyes reklámeszközt és értékelje, hogy azok megtévesztők voltak-e.
A megismételt eljárásban a GVH újfent megállapította, hogy a legtöbb, jelentős költségekkel közzétett reklám ("Akár 3,5 millió forint készpénz, ami segíthet a temetkezési vagy más váratlan kiadásokban... már napi 100 forinttól...") megtévesztően sugallta, hogy a biztosítás minden konstrukcióban érdemi segítséget jelent a temetési és egyéb költségek fedezéséhez, miközben az alacsonyabb havi díjakkal elérhető 50 ezer, illetve 100 ezer forintos kifizetések nem voltak arányosak a hirdetésekben hivatkozott akár milliós nagyságrendű temetési és egyéb ráfordításokkal.

Nagyobb lett a büntetés

A GVH új döntésében ugyanakkor nem találta jogsértőnek néhány rövidebb, kisebb költségű televíziós reklám, valamint SMS-ek, e-DM levelek, teletext szövegek, Google Adwords hirdetések, szórólapok üzeneteit, mert azok nem tartalmaztak ígéretet hasonló nagyságrendű érdemi segítségre minden biztosított után.

A megismételt eljárásban a GVH mintegy 50 millió forinttal magasabb bírságot rótt ki: a függő ügynök 4Life Direct Kft.-vel szemben 61,5 millió forintot, a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited biztosítóval szemben pedig 88,5 millió forintot. A kirótt összegek növekedését indokolta, hogy a hatóságnak - figyelemmel a Kúria iránymutatására - magasabb reklámköltségeket kellett figyelembe vennie a bírságok számításánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.01.13 18:18

Viszont az akár 3,5 milliós támogatás továbbra is elérhető. vagy tévedek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

blajaka, 2020.01.13 17:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

blajaka, 2020.01.13 17:24

Apósom fizetett nekik sajnos több éven keresztül. Miután beteg lett nem tudott fizetni 3-4 hónapon keresztül és - mint utólag kiderült - a betegségében sem nyújtottak támogatást részére. Halála után tudtuk meg, hogy volt ilyen biztosítása, de a biztosító 3-4 hónapi nem fizetés miatt nem fizetett semmit, hát inkább költötte volna magára... (persze Ő a lányát szerette volna megkímélni a költségektől.....)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.10 11:17

Meg kellene szüntetni az ilyen cégeket, vissza kellene vonni az engedélyüket, oszt jónapot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html