Hamarosan tízmilliárdokról döntenek

Április 26-tól igényelhetnek a takarékszövetkezeteknél a Vidékfejlesztési Programban projektjeikhez, beruházásaikhoz támogatást elnyert agrárvállalkozások előleg visszafizetési garanciát. A Takarék Agrár Központ szerint mintegy 80 százalékuk készül beruházásra, amihez a második negyedévben - az első negyedévihez képest - akár 20 milliárd forinttal is több hitelre lehet szükségük.
Domokos László, 2017. május 4. csütörtök, 10:19
Fotó: Napi.hu

Mivel a mezőgazdaságban az év második negyedére esnek a tavaszi munkák, ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része. Ebben az időszakban az idén 4-5 százalékkal növekedhet a hazai agrárhitel-állomány a január-márciusihoz képest. A Takarék Agrár Központ várakozásai szerint az első negyedév végére 450 milliárd forint körül alakuló hitelállomány körülbelül 20 milliárd forinttal emelkedhet tovább - adta hírül aTakarékbank.

A hitelpiac élénküléséhez hozzájárulhat, hogy március végéig a Széchenyi 2020 támogatási ciklus összes uniós vidékfejlesztési pályázatát kiírták. Az elsőként benyújtott beruházási pályázatok bírálata az utolsó szakaszához érkezett, a következő hetekben, hónapokban a pályázók folyamatosan fogják kézhez kapni a támogatói okiratokat. Ennek birtokában azonnal igényelhetik az ötven százalékos előleget. Ennek lehívását gyorsíthatja fel a Takarékokban április 26-ától - a hazai piacon elsőként - elérhető támogatási előleg visszafizetési garancia termék, amelyből az agrárvállalkozások a Takarékbank várakozásai szerint több tízmilliárd forint értékben igényelhetnek.

Így néz ki a termék

A takarékszövetkezetekben április 26-ától elérhető új, támogatási előleg visszafizetési garancia terméket a Vidékfejlesztési Program projekt jellegű, beruházáshoz kapcsolódó jogcímekre (a LEADER/HACS programba és az egyszerűsített elbírálás alá eső, rendszeres támogatás kategóriába tartozók kivételével) érvényes, hatályos támogatási okirattal rendelkező mikro, kis- és középvállalatok igényelhetik. Bármilyen vállalkozási forma (őstermelő vagy egyéni vállalkozás is) nyújthat be kérelmet. Induló vállalkozásnak a takarékok a támogatói okiratban szereplő, megítélt támogatás 50 százalékának, de legfeljebb 200 millió forintnak a visszafizetését garantálja. A garancia lejárata igazodik a támogatói okiratban szereplő előleg elszámolási határidőkhöz.

A garancia iránti kérelmekről a takarékszövetkezetek egyszerű bírálati folyamatban döntenek. A kérelmezőknek 100 millió forint garancia igényig nem szükséges tárgyi fedezetet nyújtaniuk. Az alapbiztosíték az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és egy természetes személy készfizető kezessége. A garancia és kezességvállalási díja rendkívül kedvező, ezeken felül egyéb díjakat, költségeket a takarékok nem számítanak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK