Hamis bort vett? Ez a hír érdekelni fogja

A hamis borok nem tartalmaztak az egészségre káros anyagot, pusztán nem feleltek meg a jogszabályoknak - mondta egy nemrégiben zárolt szállítmányra utalva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértője az M1-en pénteken.
MTI-Eco, 2016. január 15. péntek, 20:48

A (Nébih) igazgatóhelyettesét, Barátossy Gábort annak kapcsán kérdezték, hogy a Nébih szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben. Az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki.

Barátossy elmondta, a hamis borok nem tartalmaztak az egészségre káros anyagot, pusztán nem feleltek meg a jogszabályoknak, alkoholtartalmuk - 47 és 71 százalék közötti arányban - nem szőlő eredetű cukorból származott. Az ilyen esetek nem válnak a magyar borászat dicsőségére, szerencsére azonban egyre ritkábban fordul elő - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a szabályozás nagyon szigorú, a magyar fogyasztók biztonságban vannak. Mint a mostani eset is mutatja, ha nem az előírások szerint dolgozik egy borászat, bezárják az üzemet. A Nébih a külföldről - köztük a tengerentúlról - érkező borokat is rendszeresen ellenőrzi, és eljár, ha szabálytalanságot tapasztal - mondta az igazgatóhelyettes.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.01.16 12:20

Borhamisítás van volt és lesz, ha más nem hát vizezés.
Sok a rossz bor, ami még inkább arra ingerli a bortermelőt, hogy valahogy javítsa fel.
Jobban járunk ha nem hordót hanem fejszét készítünk a szőlőnek ott ahova ez a növény nem való.
A magyar hagyományos borászatok a déli lejtőkhöz lankákhoz kötődtek, én megmaradtam ezeknél, ha magyar bort veszek. A napsugárzás ezeken a lejtőkön, amely döntő hatással van a szőlő minőségére, néhány szász km-re délebbi viszonyokra emlékezteti a szőlőt.
A nagyüzemi szőlőművelés, de a magánszőlők is lejjebb költöztek a hegyek lábához, kérdezzétek meg erről például a Somló hegyi idős szőlőtulajdonosakat.
Az, hogy a spanyol olasz portugál borszőlők jobbak ez tény, de velük a déli magyar lejtők borai sikerrel vették és veszik fel a versenyt.
Ami nem azt nem említem, mert nagyon sértődnének egyesek, de ki lehet találni mire gondolok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roberta, 2016.01.16 07:10

Szép - szép ez a nagy igyekezet! Na meg a bírság is ........de ettől még nem óvják meg a "magyart", hogy ne igya ezt a moslékot! Hozzák már egyszer (mindig) azt a céget aki hamis terméket ad vagy romlottat netán mérgezőt!
Ez volna az igazi büntetés és nem az a harminc milla ami a fene tudja hova kerül. Ja és el kellene az ilyen cégtulajdonosokat örökre tiltani a vállalkozásoktól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.01.16 06:24

Ezek a külföldről behozott olcsó borok....!
valami felháborító elvtársak!
Tönkreteszik a hazai borászatokat!
No erről szólt az elmúlt néhány év.
Azért a más fajta cukron kívül is van abban valami.
Szalma, színezék,aroma műtrágya..
Nem véletlenül tablettás bor a neve!


A többi látható a cikkben.
Magyar sxggbe magyar lóxaszt!
Halkan azért megsúgom:
Abban a régióban egyszer fordult elő, hogy csökkent a borhamisítás:
Mikor olajat szőkítettek a tartályokban a 90-es évek elején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html