Hazai gyártású buszokat kapott a honvédség

Átadták a honvédség első 15 darab Currus Aries-Volvo típusú buszát, amit a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. közösen fejlesztett és gyártott.
Domokos Erika, 2018. március 23. péntek, 19:51
Fotó: MTI Fotó

Simicskó István honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program egyik fontos állomásának nevezte "a világ valaha volt egyik legismertebb terméke", az Ikarus-buszok beszerzését. Első körben tizenöt darab, kiváló minőségű járművet vettek át Székesfehérváron - derül ki az MTI tudósításából.

A cégcsoport olyan NATO-kompatibilis autóbuszokat gyárt, amilyenekkel jelen pillanatban egyetlen más hadsereg sem rendelkezik - közölte Széles Gábor, az Ikarus Járműtechnika Kft. A többfunkciós járművek néhány óra alatt más üzemmódra állíthatók: a hagyományos csapatszállítás mellett kórházi üzemmódban 15 hordágyat képesek szállítani, de parancsnoki törzsmunkahely és rabszállítás is megoldható velük.

Hamarosan elkezdik a Magyar Honvédség számára a következő 25 busz legyártását, majd jövőre még hatvanat, így összesen százat szállítanak le a hadseregnek.

Nagy nap a pénteki az Ikarus életében, hiszen újra buszok készülnek Fehérváron - mondta Vargha Tamás honvédelmi államtitkár. A gyár 35-40 éve a világ negyedik legnagyobb buszgyártója volt, és akkoriban a világ csuklós autóbuszainak kétharmadát gyártotta.

Az államtitkár szerint van érdeklődés a buszok iránt, így remélhetőleg a polgári változatok a jövőben a magyar és a nemzetközi utakon is láthatók lesznek.

A Magyar Honvédség speciális igényeinek minden tekintetben megfelelő autóbusz autópályán óránként 100 kilométeres sebességgel is képes haladni, és alaphelyzetben 40 személyes.

A képen a hazai fejlesztésű és gyártású autóbusz hordágyakkal fölszerelt változata látható, forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.24 15:15

A nap videója: így ment ki egy ősrégi UAZ a sárból egy új Nissan Patrolt

http://hvg.hu/cegauto/20180323_a_nap_videoja_igy_ment_ki_egy_osregi_uaz_a_sarbol_egy_uj_nissan_patrolt

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html