Herendi Porcelán Palota épül a belvárosban

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közel 300 millió forintos adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet, a társaság összes bevétele 2017-ben az előző évhez hasonlóan alakult, meghaladta a 4,7 milliárd forintot - közölte Simon Attila vezérigazgató az MTI-vel.
Domokos Erika, 2018. február 6. kedd, 14:53
Fotó: Napi.hu

A társaság tavaly 6,5 százalékkal növelte magyarországi árbevételét az előző évhez képest. A manufaktúra a 2018-ra áthúzódó beruházásokkal együtt 600 millió forintot meghaladó beruházást hajtott végre 2017-ben.

Az idei év egyik legnagyobb beruházása a cég termékeit felvonultató, Budapest belvárosában megépülő 500 négyzetméteres Herendi Porcelán Palota lesz - mondta a vezérigazgató. (Ennek részleteiről, így költségéről nem ír az MTI - a szerk.)

A manufaktúra gazdasági, pénzügyi működése stabil, külső finanszírozási igénye nem volt, hitel nélkül, saját megtermelt forrásokból tudta finanszírozni működését és beruházásait tavaly.

A 750 munkavállalónak és beszállítónak megélhetést nyújtó manufaktúra az elmúlt évben 15 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ez mintegy kétszerese az egy évvel korábbinak - mondta Simon Attila. Háromszáz millió forinttal több bért fizettek ki a dolgozóknak tavaly, mint amennyit az üzleti terv megfogalmazott, 2011 óta pedig összesen 44 százalékkal emelkedtek a bérek. A 2017-ben indított munkahelyei jólét program keretében egészségügyi szűrőprogramokon, családi napon vehettek részt a munkavállalók.

Tulajdonosi szerkezet
A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 25 százaléka (+ 1 részvény) állami tulajdonban van. 38,6 százalékot egy MRP (Munkavállalói Résztulajdonosi Program) szervezet birtokol, további 32 százalék pedig magánszemélyek (munkavállalók és volt munkavállalók) tulajdonában van. A cég saját részesedése 4,4 százalék.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a világ legnagyobb, kézműves módon porcelánt előállító manufaktúrájának exportpiaca 60 országra terjed ki - írta az MTI. A Herendi Porcelánmanufaktúra 16 ezer fehér formával és 4 ezer festett mintával rendelkezik, összesen mintegy 64 millió különböző terméket állít elő, és évente mintegy 300 új terméket fejleszt ki.

A szakmai utánpótlást a saját fenntartású szakiskola biztosítja, amely három szakmában három évfolyamon adja át a porcelángyártási elméleti és gyakorlati szakismereteket összesen 29 tanulónak.

A világ egyik legnagyobb nemzetközi vásárán, a pénteken nyíló Frankfurti Ambiente Szakvásáron a manufaktúra 32 új porcelánforma 211 különböző variációjával fog megjelenni - közölte a vezérigazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK