Hipa: ha élne az adó felezésével, ezt mindenképpen vegye figyelembe!

A kormány még decemberben jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyi iparűzési adó (hipa) mértékét felére csökkenti a kis- és középvállalkozások (kkv) számára. Ez azonban nem automatikus, február 25-éig mindenképpen nyilatkozni kell a jogosultság fennállásának feltételeiről. Erről a határidőről azonban sok cég nem tud - figyelmeztet a Niveus Consulting Group.
Szabó Zsuzsanna, 2021. február 13. szombat, 14:23
Fotó: Getty Images

Az iparűzési adó csökkentése a vonatkozó 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozások csaknem 98 százaléka kkv-körbe tartozik, így jelentős lesz azok száma, amelyik a csökkentett iparűzési adót fogja fizetni 2021-től.

Sokan azonban nem tudnak arról a kötelezettségről, hogy a felezés csak egy február 25-éig megtett nyilatkozat birtokában érvényesíthető - hívja fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási üzletágának partnere. A vállalkozásoknak 2021. február 25-ig a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé, egyebek mellett arról kell nyilatkozniuk, hogy mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek és ha korábban nem tették meg, be kell jelenteniük a telephelyük címét. A nyilatkozatot telephelyenként szükséges megtenni.

Fontos, hogy a nyilatkozat nem az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be, és ezt a NAV küldi majd meg az illetékes önkormányzat részére - tette hozzá a szakértő.

A Niveus Consulting Group szerint ez szakmai berkekben komoly kérdéseket vet fel, mivel így rengeteg bejelentés várható, ha abból indulunk ki, hogy több, mint 700 ezer vállalkozás tartozik a kkv-körbe Magyarországon.

Aki elfelejti beküldeni a nyilatkozatot a február 25-i határidőig, annak automatikusan a teljes iparűzési adót kell megfizetni.

Azok számára sem megnyugtató a helyzet, akik tudatosan nem kívánnak élni az elengedéssel, fizetnék tovább az iparűzési adót, de szeretnék, hogy az valóban az önkormányzatnál maradjon. Bagdi Lajos szerint a különbözet állam általi elvonásáról jelenleg nem rendelkezik jogszabály, mindösszesen azt rögzítette a jogszabályalkotó, hogy a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések kieső adóbevételét kötelezően megfinanszírozza majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2021.02.14 11:32

iparűzési adó
------
Mi ez, ha nem egy maffia módszer?
Fizetsz, mert dolgozol, vállalkozol.
Célt sem tudtak meghatározni a rablásnak, nem nevesítették, hogy mire rabolnak ki.
Azért, mert ipart űzöl. De még azt is, aki nem iparos, azt is iparűzésivel nyúlják le a rablók.
És persze, miután már vagy 50-féle címszóval leszedtek.
Hol van már az, amikor a nyomorult, piti kis tized miatt lázadtak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fifibacsi, 2021.02.14 10:16

@DrNemoda: "önkormányzati szolgáltatás"? Mondjon legalább egyet, amit a kkv-k kapnak az önkormányzattól!
Naná, hogy a legtöbben (én is) élnek a felezés lehetőségével, mert sokaknál most ez is szükséges lehet a túléléshez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.02.14 09:23

AKi a felét fizeti, semmiféle önkormányzati szolgáltatásban nem részesülhet ! Pozitivan ! AKi befizeti az egészet, attól nem vonunk meg semmit !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html