Halakkal töltik fel a magyar vizeket, hogy állásokat mentsenek

A kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. A cél, hogy állásokat mentsenek és segítsék a horgászturizmust.
Szabó Dániel, 2020. április 23. csütörtök, 16:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de a koronavírus világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat, a világelső horgász versenysport és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését.  Az intézkedés emellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja - írják a kormány.hu-n közzétett bejelentésben.

A lépéssel bruttó 800 millió forintos keretösszeget biztosítanak, hogy a haltermelőktől a halgazdálkodók felvásárolhassák a felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteket. Ezeket a járvány miatti nehéz gazdasági és logisztikai helyzetben nem tudnák külföldön értékesíteni, de belföldön is akadályokba ütközhetnének a tógazdaságok.

A felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűr halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhal kiszűrését. Az elosztási elvek kidolgozásakor azok a tagszövetségek, és tagegyesületek (valamint a Tisza-tó speciális jogállású halgazdálkodási hasznosítója) lettek kedvezményezettek, ahol 5 hektárnál nagyobb vízterületű állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra. A kiemelt horgászsport versenypályaként működő, évi több versenynek otthont adó vízterületek a szakszövetségi javaslat alapján központi többlethalasítási támogatást kaptak.

A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja majd az ígéretek szerint. Az állami forrásból végrehajtandó rendkívüli haltelepítés értéke az állami halvagyont növeli. A mostani telepítés a magyar haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A munkában 29 haltermelő, és mintegy 80 szállító jármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen, és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg. A koordinált telepítések a mai napon elkezdődtek, a program várhatóan május közepén ér véget - írják a közleményben, melyből kiderült, hogy a Balatonnal és a Velencei-tóval kiemelten foglalkoznak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.04.24 08:12

Na akkor a nemzet díszhorgásza nem csak horgászni de talán halat fogni is tud majd :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html