Súlyos a helyzet: elbocsátásokra készül a patinás magyar nagyvállalat

Szomorú felhívásban fordult az ISD Dunaferr Zrt. dolgozóihoz Evgeny Tankhilevich. A cégvezető közel féléve fennálló komoly gazdasági és pénzügyi veszteségekről adott hírt, továbbá létszámleépítéseket harangozott be.
K. Kiss Gergely, 2019. október 30. szerda, 08:49
Fotó: Napi.hu

A helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője. A 2019-es év rendkívüli kihívások elé állította és állítja jelenleg is az európai acélgyártókat. A 2008-as válság óta egyetlen évben sem volt ilyen súlyos a helyzet, mint most - írta dunaújvárosi nagyvállalat irányítója levelében, amely az ISD Dunaferr Facebook-csoportjában is napvilágra került.

Úgy fogalmazott: a legnagyobb acélfelhasználó iparágakban tapasztalható visszaesés az acélipar gyengülését, a kereslet csökkenését okozza, ami együtt jár a magas vasérc- és szénárakkal. Azaz, a kereslet csökken, miközben a termelés drágul. A költségeket pedig még tovább növelik az Európára jellemző szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid kibocsátási előírások terhei.

Ebben a helyzetben minden jelentős acélgyártó termelési szintjének csökkentésére kényszerült, ez alól a Dunaferr sem volt kivétel ez év második negyedévétől kezdve. Az elhúzódó válságra azonban már a termelés visszafogása sem jelent önmagában megoldást - írja Evgeny Tankhilevich. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy az országban fennálló munkaerőhiány miatt jelentősen emelkedtek a fizetések. A Dunaferr társaságcsoport jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni 2019. első negyedévétől, amire már nem nyújtanak fedezetet a 2017 - 2018, években képzett tartalékok.

Szerinte amit lehet megtettek a válság kezelésére, de eljutottak arra a pontra, ahol már nincs más választásuk, mint létszámleépítés végrehajtása. A leépítés főleg az adminisztráció és karbantartás területét érinti majd.

Mint írta, a szomszédos és a legnagyobb acélgyártók Európában már hónapokkal ezelőtt végrehajtottak leépítéseket: átlagosan 10-20 százalékos leépítést jelentett be a US Steel Kassa, a Tata Steel, az ArcelorMittal és más vállalatok is. Sajnos, nekünk is ezt az utat kell követnünk, másképp a Dunaferr jövőjét tennénk kockára, és valójában már most is több hónapos késésben vágyunk. Az érdekképviseletekkel együttműködve mindent megteszünk annak érdekében, hogy enyhítsük a munkájukat elvesztő dolgozók nehézségeit.

Kormányzati segítségben is bíznak
A cégvezető levelében kitér arra is, hogy a Dunaferr jövőjét meghatározó további tényezők - a kötelező környezetvédelmi beruházások és a szén-dioxid kibocsátás finanszírozása - kapcsán még májusban azzal a kéréssel fordult a munkavállalók felé, hogy a szabadságos bért a szükséges beruházások finanszírozására fordíthassák. Sajnos az érdekképviseleti szervezetek közömbösen reagáltak erre a kérésre - értékelt.
Szerinte a hivatal idejük végén járó helyi hatóságok is inkább politikai kérdésként kezelték az ügyet és eszközként használták fel a választási kampányban ahelyett, hogy a megoldásban segítették volna a Dunaferr-t. Bízunk abban, hogy a kormány valódi segítséget nyújt, de nekünk magunknak is sok mindent fel kell áldoznunk azért, hogy a Dunaferr a jövőben is működhessen - fejtette ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.10.30 13:19

A hengerelt varratos termékeknél 10% os méret eltérés engedélyezett náluk. Tehát ha veszel zártszelvényt 3 as fallal akkor az max 2,8 lesz. Valami csoda folytán 3,0+ sosincs közte Ha reklamálsz előveszik a sajtfecnijüket hogy náluk ez így van. - és még ezek mennek tönkre mikor kapásból -10% hiányzik a termékből ? Ráadásul az anyagminőség is szar bilivas.
- Ha a SPAR- ban a 10 deka parizer csak 9 lenne orbán már lakatot rakatott volna a boltajtóra. Erre kell lakatot tenni ! - persze majd megint jól kitömi őket pénzzel putyin pincsije mint pár éve :
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/eluszik_az_allami_tamogatas_a_patinas_magyar_cegnel.621718.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2019.10.30 12:53

Hasít a Tündérmese!

Sebaj, elbocsájtják az embereket, azok kimennek nyugatra, a KSH meg boldogan közli majd hogy már 5 millióan dolgoznak, meglett az 1 millió új munkahely!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2019.10.30 11:38

A HVG már 4-5 éve megírta, hogy nincs jövője.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.10.30 11:08

még 1 krokodil könnyet is elnyomtam
már rég be kellett volna zárni
az LKM és Digép után
ezt is - orosz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html