A tananyag elsődleges célja, hogy segítse a kis cégeket abban, hogy felismerjék a korrupció különböző formáit, hogy melyek azok a szituációk, amikor egyáltalán felmerülhet a korrupciós veszély, illetve hogy melyek a lehetséges következmények. Az online felületen elérhető dokumentum emellett számos gyakorlati, mindennapi példával segíti a cégeket, hogy elkerülhessék a visszaéléseket.

A KKV Kurázsi elnevezésű dokumentum bemutató sajtótájékoztatóján Arild Moberg Sande, a Norvég Nagykövetség ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy a korrupció komoly károkat okoz nemcsak a gazdaságban, hanem a társadalomban is, főképp a szegényebb országokban. Ehhez David Yung, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara Vállalatirányítási és Átláthatósági Bizottságának tagja hozzátette, hogy a korrupció nagyon sok pénzt visz el, nemcsak az államtól, hanem a lakosságtól is - függetlenül attól, hogy éppen melyik politikai párt van hatalmon. Azok az országok, akik átvilágíthatóvá tették a rendszerüket és sikerrel küzdenek a korrupció ellen, jelentős gazdasági sikereket értek el az utóbbi időben - ilyen volt például Chile is. Éppen ezért üdvözölte a mostani kezdeményezést, mondván a kkv-k a csata első vonalában vannak, nekik még inkább szükségük van rá.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy számukra, mint norvég gyökerekkel rendelkező cégnek rendkívül fontos az etikus magatartás, ezért is döntöttek úgy, hogy ezt a többi vállalat között is terjeszteni kívánják. Szerinte a befektetők számára is egyre fontosabb a korrekt viselkedés, az, hogy egy cég átlátható legyen, de a korrupció ezen kívül a vállalatok hírnevét is tönkreteheti, így főleg a mostani válságos időszakban még jobban oda kell figyelni arra, hogy elutasítsuk ezt a fajta viselkedésformát. Éppen ezért abban bízik, hogy egyre több cég csatlakozik a korrupcióellenes kampányhoz, mivel a mostani helyzet nem elég ahhoz, hogy Magyarország is Chile útjára léphessen.

Chile a példa

Politikai akarat nélkül nem lehet a korrupciós helyzeten változtatni, jó példa erre a dél-amerikai ország példája - emelte ki Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója. Az üzleti környezet a TI felmérése szerint nagyon korrupt hazánkban, ami nem azt jelenti, hogy minden vállalkozó korrupt, de a mutatja, hogy mennyi teendő van még - fogalmazott a vezető. Szerinte a cégvezetők nagy része szeretne tisztességesen működni, még ha ez nem is könnyű Magyarországon. A korrupció az, amikor a felruházott hatalommal magáncél érdekében élünk vissza - mondta Alexa, aki bemutatta magát a KKV Kurázsi tananyagot is. A dokumentum interaktív, hiszen az alapfogalmak megismerése után az érdeklődőknek egy adott szituációhoz kötve többféle válaszlehetőséget kell megadniuk - a program pedig kijavítja őket, ha rosszul választanak. A tananyag arra is felhívja a figyelmet, hogy melyek azok a szituációk, amikbe ha belefut az adott vállalkozó, akkor nem árt korrupcióra gyanakodnia: ilyen például ha valaki mindig készpénzes fizetést kér, ha egy alkalmazottunk nagyon szeretne kapcsolattartó lenni az egyik beszállítónál, ha aránytalanul sok a tanácsadói szolgáltatás igénybevétele látható eredmény nélkül, ha határidő előtti kifizetéseket kérnek, illetve ha a kifizetésre más országban kerül sor, mint ahova a terméket, vagy szolgáltatást szállítottuk.

Lehet-e korrupció nélkül boldogulni?

Aki hosszú távon gondolkodik cégvezetésben, annál nem fér bele a korrupció - mondta az eseményt követő kerekasztal-beszélgetésen Papp Zoltán, a Bau-Trans Kft. cégvezetője. Klausz Ferenc, a Telenor Magyarország vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese szerinte ez egyfajta "vallási kérdés", nem az a kérdés, hogy megéri-e. Amennyiben elkötelezzük magunkat a tisztességes viselkedés mellett, úgy az idővel meg fog térülni.

David Young szerint kevés a közép és nagyvállalat Magyarországon, ami részben a korrupciónak is köszönhető. Amikor mindig félni kell az adóhatóságtól, hogy kijön, és mit fog kitalálni, amivel megbüntethet, akkor az komoly hátráltató tényező. Egyetértett ezzel Alexa Noémi, aki szerint ugyanakkor ez egy vezetői döntés, amit a legelején meg kell tenni. Később már sokkal nehezebb lesz váltani - vélte a szakember, majd hozzátette: olyan helyen ahol folyamatosan a visszaélések, nehezebb megtartani a jó munkaerőt is, hiszen nekik esetleg vonzóbb lehet egy etikusabb munkahely.

És ha a túlélés múlik rajta?

Amikor egy kkv túlélése azon múlik, hogy korrumpálja-e egy adott pályázatnál a döntéshozót, akkor mit lehet tenni? - tette fel a kérdést a moderátor szerepét betöltő Manhalter Dániel, a magyar Transparency International kommunikációs tanácsadója. Ha belemegy a játékba, akkor legközelebb is ilyen helyzetbe fog kerülni és utána nehéz lesz meghatározni, hogy jó-e maga a cég, vagy csak a korrupciós kapcsolatai miatt tud talpon maradni. Amennyiben viszont nem fogadja el, akkor az üzleti környezetében lehet, hogy lesznek olyanok, akik éppen ezért akarnak majd a jövőben vele dolgozni - adott hangot optimizmusának Alexa. Aki korrupció által köti az üzleteket, az hosszú távon tönkreteszi a versenyképességet, hiszen megnyugszik, hogy mindig nyerni fog, így később kevésbé fog odafigyelni a minőségre. Az építőiparban dolgozó Papp szerint mindig van olyan helyzet, ahonnan tisztességesen is ki lehet kerülni. Szerinte el lehet kerülni az ilyen szituációkat, ha már a tárgyalások legelején közöljük a partnerekkel, hogy mi nem élünk ilyen eszközökkel - még ha ennek az is az ára, hogy az adott üzletet, pályázatot elbukjuk.

A Telenornál van egy etikai szabályzat, amit minden beszállítónak alá kell írnia, akár visszamenőleg is - mondta Klausz. Egy leendő partnernél például megnézik, hogy rajta van-e a feketelistán, hogy be van-e jelentve mindenki (és nem minimálbérre). Elmondása szerint azok a beszállítóik, akik nagyon nem szeretik ezeket az átvilágításon, alapból gyanúsak, majd hozzátette, hogy azok a cégek, akik úgy kezdenek, hogy nálunk bizony minden rendben van, a leggyanúsabbak.

Aki ügyes, megoldja

Tényleg az ügyeskedőknek áll a világ? - tette fel a kérdést Manhalter. Papp szerint nem mindenhol, példaként Ausztriát hozta, ahol az etikus magatartás teljesen normális része az életnek. Young szerint a cégek gyakran túl sok energiát vesztegetnek a korrupcióra, ez pedig a vállalkozás versenyképességébe is kerülhet, hiszen nem marad idő a tényleges tevékenységre - ezzel szemben ha tisztességesen viselkedsz, akkor marad erre is energiád.

Nagyon fontos, hogy milyen a hírünk, ha tartod a jó utat, akkor ez a partnerekhez is eljut, így idővel már el is fognak kerülni a vesztegetési megkeresések - mondta Klausz. Young szerint sokszor gond, hogy sokszor fel sem ismerik a cégek, hogy korrupció részesei, fel sem merül bennük, hogy illegális amit tesznek.

Alexa szerint még mindig ott tartunk, hogy aki ügyes, meg tud oldani dolgokat, azt értékeli a társadalom, akár arról van szó, hogy a gyermeke egy jó iskolába járjon. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy egyre többen vannak, akiknek ez nem tetszik és akár tennének ellene - bár jelenleg a fiatalok kétharmada szerint a korrupció teljesen átfűzi az életet, de jó hír, hogy ugyanennyien vannak akik szerint most már tenni kell valamit. Ez kezd az új divat lenni, reményeink szerint egyre többen csatlakoznak, már csak azért is mert ez az új trend - fogalmazott a TI ügyvezetője. Papp tapasztalatai szerint nem a fiatalok hozzáállásával van gond, az idősebb szektorból érkező kollégáknál azonban előfordulnak komoly hiányosságok, példának egy olyan példát hozott, mely szerint valaki magával az szja-val sem volt teljesen tisztában.

A cégvezető szerint éppen ez az etikus viselkedés - melyet büszkén hirdetnek is - egyfajta versenyelőnyt is jelenthet, náluk ezt érzik is az elmúlt években. Aki féllegális munkákat végez, az nem fog kiállni a nyilvánosság elé, hogy mi ezt, meg ezt a munkát végeztük el; nekünk nincs ilyen félnivalónk - fogalmazott Papp. Klausz szerint bár továbbra is nagyon fontos a minőség és az ár, ez nem minden, egyre többen keresnek tisztességes partnert. Egyetértett ezzel Young is, hiszen jelenleg sok cég nem fizet időben, vagy viselkedik tisztességesen, így ha ezt hirdetjük, akkor az előnyt jelenthet.