Így módosítanák a Paks-törvényt - marad a titkosítás

A jogszabály módosítás nem jelent a hatályos szabályozáshoz képest tartalmi változást - ez áll a Trócsányi László igazságügyi miniszter által a parlamentnek benyújtott, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról szóló, múlt évi törvényt módosító törvényjavaslat indoklásában.
Németh Géza, 2016. március 14. hétfő, 20:49
Fotó: Napi.hu

A parlament honlapján olvasható törvényjavaslat valóban úgy oldja fel az eddig az EU által is bírált titkolózást, hogy gyakorlatilag változatlanul hagyja a szöveget.

A jelenleg még hatályos szöveg úgy szól, hogy 30 évig nem ismerhetők meg azok az adatok, amelyek a 2011-ben hozott információs törvény 27. paragrafusa, második bekezdésének b) és h) pontjába ütköznek. A módosítás pedig így szól: az említett két pont szerinti nemzetbiztonsági érdeket, illetve szellemei tulajdonhoz fűződő jogot sértő információk lesznek titkosak 30 évig.

Az információs törvény említett 27. paragrafus második bekezdésének a két pontja így szól:

"A közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jogot - az adatfajták meghatározásával - törvény

b) nemzetbiztonsági érdekből;

h) a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel

korlátozhatja."

Tehát a módosítás nem tesz mást, mint az eddigi két - tiltó - pontra nem csak utal, hanem közli annak a szövegét is.

A törvényjavaslat kimondja még azt is, hogy a módosított szabályokat, az azok hatálybalépésekor folyamatban lévő, közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítésére vonatkozó eljárásokban is alkalmazni kell.

Ez nem értelmezhető másképpen, mint ami titkos volt eddig, az titkos marad a jövőben is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2016.03.15 10:02

Szakadna a fideszesekre az égbolt.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2016.03.15 08:45

Ahogy Orbán Viktor mondta: ?azonnal véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ? a kormány közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát akadályozza saját hatalmi ambícióitól vezérelve?

http://www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html