Az Irinyi-terv keretében 2,5 milliárdot osztottak szét

Az idén 51 pályázóból 19 cég nyert 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az Irinyi-terv iparstratégiai programban, a forrás felhasználásával 7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 17:30
Fotó: AFP

A jövő magyar, high-tech és zöld, ennek megfelelően a kormány kiemelt célja, hogy minél több olyan magyar tulajdonú vállalat jöjjön létre, fejlődjön, amely korszerű, zöld technológiát alkalmazva biztos megélhetést nyújt munkavállalóinak, és világszínvonalú termékeket, szolgáltatásokat állít elő. Hozzátette: a 2016 óta működő Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program segíti a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését, piacra vitelét.

Az idén 2,5 milliárd forint kerettel rendelkező Irinyi-terv iparstratégiai támogatási program iránt 211 vállalkozás érdeklődött, végül 51 cég adta be a támogatási kérelmét 6,8 milliárd forint igényre, ennek felhasználásával 17 milliárd forint beruházást kívántak megvalósítani. Mivel nagyon sok jó színvonalú projekt érkezett a pályázati kiírásra, ezért a vállalkozásoknak 35 százalékos támogatást ajánlottak beruházásaikhoz - mondta.

A megítélt támogatásokat a vállalkozások egyebek mellett kapacitás és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonyság növelésére használhatják. Az idei nyertesek közül kitűnnek a 3D nyomtatáshoz, a repülőgépiparhoz, a fémmegmunkáláshoz, a speciális- és célgépgyártáshoz, a zöldgazdasághoz kapcsolódó támogatási igények. Ez azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások a jövő iparágaiba fektetnek, és ott valósítanak meg olyan beruházásokat, amelyekkel hozzájárulnak az exportképesség javításához, a magyar gazdaság, a munkahelyek megerősítéséhez - mondta az államtitkár.

Az Irinyi-tervben a legkiválóbb vállalkozásokat támogatják, és ez a költségvetésnek is megtérül. Számítások azt mutatják, a gazdaság-fejlesztés-támogatás programban az 5 éves fenntartási idő alatt a tavaly adott 1 adóforint 4 adóforintot, az idén pedig 1 adóforint 6 adóforintot termel, azon felül, hogy a támogatással megerősítik a vállalkozásokat, a munkahelyeket, illetve új munkahelyeket hoznak létre, szélesítik a beszállítói kört. Az Irinyi-tervben nyújtott 2,5 milliárd forint támogatási összeg megalapozza a magyar gazdaság technológiaváltását segítő, nagyobb támogatási összeggel futó uniós pályázatokat is.

A sajtótájékoztatón az államtitkár szólt arról is, hogy folyamatosan bővítik a Modern gyárak éjszakája programot, modern mintagyárakat, modern mintaüzemeket, modern mintaműhelyeket alakítanak ki, ahol az érdeklődő vállalatok megismerhetik a korszerű technológiákat, lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK