A 2019 közepére elkészülő üzemben több mint száz munkavállalót fognak foglalkoztatni, és a tervek szerint mintegy hatszáz térségi mezőgazdasági termelő által termelt gyümölcsöt - elsősorban almát és meggyet - fognak hosszú távon átvenni - mondta Evgenyij Jurcsenko, a 2017-ben bejegyzett társaság ügyvezető igazgatója.

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes. A sűrítmény gyártásán kívül gyümölcspürét és gyümölcsleveket is előállítanak majd a tornyospálcai gyárban, ezek 98 százalékát exportra szánják - tette hozzá az ügyvezető.

Az elmúlt harminc évben a gyümölcsfeldolgozásban komoly hiányosságok voltak, 1989 előtt hatalmas mennyiségben lehetett exportálni a külpiacokra a nyersanyagot és feldolgozott termékeket, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor elvesztette az ország ezt a képességét - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára. Az elmúlt évek azonban meghozták az első eredményeket, a következő években pedig tovább fog bővülni a feldolgozókapacitás is - írta az MTI.

A kép forrása: MKSZN.